Kina u 2019. prestigla SAD po broju patenata

Kina je u samo 20 godina za 200 puta povećala broj svojih zahtjeva (EPA)

Iz Kine je prošle godine došao najveći broj prijava za međunarodne patente, čime je ta država po prvi put sa vrha istisnula Sjedinjene Američke Države od kako je prije više od 40 godina uspostavljen globalni sistem patentiranja, objavila je agencija Ujedinjenih naroda za patente u utorak.

Svjetska agencija za intelektualno vlasništvo (WIPO), koja nadzire sistem priznavanja patenata među državama, objavila je da je prošle godine iz Kine došlo 58.990 zahtjeva za priznavanje patenata, a iz SAD-a 57.840.

Kina je u samo 20 godina za 200 puta povećala broj svojih zahtjeva, objavila je UN-ova agencija, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Od kako je 1978. godine uspostavljen sistem patentiranja po Ugovoru o saradnji na području patenata, SAD je svake godine prijavljivao najviše patenata.

Polovina patenata iz Azije

Sada više od polovine prijave patenata (52,4 posto) dolazi iz Azije.

Japan je po broju prijava na trećem mjestu, a slijede Njemačka i Južna Koreja.

Vlasništvo nad patentima se općenito smatra i kao važan znak ekonomske snage neke zemlje i stručnosti njene industrije.

Čelnik WIPO-a Francis Gurry je na konferenciji za medije ocijenio da uspjeh Kine proizlazi iz “vrlo promišljene strategije kineskog čelništva da se promoviraju inovacije” i ekonomija države okrene proizvodnji viših vrijednosti.

Izvor: Agencije