Kina šalje 1.000 ljekara u Zapadnu Afriku

WHO kaže da je potrebno još 4.500 medicinskih radnika da se zaustavi širenje virusa (Reuters)

Kineski zvaničnici su saoopćili da planiraju poslati blizu 1.000 medicinskih radnika i stručnjaka u Zapadnu Afriku, da se bore protiv virusa ebole, koji je do sada odnio 5.000 života.

Kineska Narodna komisija za zdravlje i porodično planiranje saopćila je da planira poslati „1.000 medicinskih radnika i stručnjaka javnog zdravstva“ u zemlje u kojima su prijavljeni slučajevi ebole.

„U narednim mjesecima, Kina će poslati više od 1.000 medicinskih radnika i stručnjaka javnog zdravstva da pomognu u borbi protiv ebole u zapadnoafričkim zemljama“, javila je državna novinska agencija Xinhua.

Kritike Pekingu

Kina, najveći trgovinski partner Afrike, žestoko je kritikovana da ne radi dovoljno u borbi protiv najvećeg registrovane epidemije ebole.

Peking je do sada poslao 252 osobe u Gvineju, Liberiju i Sijera Leone, tri zemlje najteže pogođene virusom, a Kuba je poslala 165 doktora i medicinskih sestara da pomognu Sijera Leoneu, te planira poslati još 296 u Liberiju i Gvineju.

Prošle sedmice, kinesko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da će poslati elitni odred Narodne oslobodilačke vojske u Liberiju.

Doktori i medicinske sestre najranjiviji su za prijenos virusa, jer se on širi tjelesnim tekućinama.

Više od 500 zdravstvenih radnika je zaraženo ebolom, a blizu polovina njih je umrlo.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kaže da je potrebno još 4.500 radnika.

Odsjek Svjetske banke za privatni sektor u srijedu se obavezao osigurati 450 miliona dolara za podršku trgovini, ulaganjima i stvaranju novih radnih mjesta u tri zapadnoafričke zemlje najpogođenije epidemijom ebole.

Izvor: Agencije