Kina: SAD državnom moći vrši pritisak na kompanije drugih zemalja

Ujguri
Kina je negirala kršenje prava i navodi da njeni kampovi u regiji Xinjiang pružaju stručno obrazovanje (Reuters)

Kinesko Ministarstvo trgovine reagiralo je na odluku Sjedinjenih Americkih Država o stavljanju na crnu listu 33 kineske tvrtke i institucije kojima se zabranjuje prodaja američkih proizvoda.

Peking je poručio da SAD “državnom snagom izvršava pritisak na tvrtke drugih zemalja”, prenosi Anadolija.

U pisanoj izjavi Ministarstva trgovine navodi se da SAD koristi ljudska prava i vojna pitanja kao izgovor.

“Kina se tome snažno protivi. SAD je više puta zlouporabio mjere poput kontrole izvoza pod tzv. maskom nacionalne sigurnosti i koristi državnu moć kako bi izvršavao pritisak na druge zemlje”, piše u priopćenju.

‘Neka SAD ispravi pogrešne korake’

Peking smatra da je Washington ozbiljno narušio međunarodni trgovinski i ekonomski poredak i zaprijetio globalnoj industriji i lancu opskrbe, a poručeno je kako “Kina traži od SAD-a da što prije ispravi svoje pogrešne korake”.

Američko Ministarstvo trgovine uvelo je prošlog mjeseca sankcije kineskim ustanovama i tvrtkama zbog kršenja ljudskih prava Ujgura u autonomnoj regiji Xinjiang te zbog toga što, kako SAD tvrdi, kineska vojska ima veze s oružjem za masovno uništenje.

Kineske organizacije za zaštitu ljudskih prava već neko vrijeme pokušavaju međunarodnoj zajednici ukazati na problem ujgurske zajednice u Xinjiangu, u kojem su milijuni ljudi zatvoreni u logore za “preobražaj i doedukaciju”.

Izvor: Agencije