Kina potvrdila prijenos novog korona virusa sa čovjeka na čovjeka

Novi virus spada u istu grupu korona virusa koji uzrokuju teški akutni respiratorni sindrom (SARS)

Stručni tim kineske Nacionalne komisije za zdravlje potvrdio je da se dogodio prijenos novog korona virusa s čovjeka na čovjeka, objavila je kineska državna novinska agencija Xinhua, prenosi Hina.

Stručni tim potvrdio je također da je zaraženo medicinsko osoblje, navodi se u izvještaju.

Voditelj tima, Zhong Nanshan, kazao je da su se dva slučaja prijenosa korona virusa sa čovjeka na čovjeka dogodila u jugoistočnoj pokrajini Guangdong.

Bolest ima simptome nalik upali pluća, uključujući povišenu temperaturu i probleme s disanjem.

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je da će Kina odlučno suzbiti širenje novog virusa, od kojeg je u toj zemlji dosad umrlo troje ljudi.

Bolest se pojavila izvan Kine

Dosad je, prema navodima kineskih vlasti, zabilježeno 217 slučajeva zaraze tim virusom, koji je prvi put otkriven u gradu Wuhanu u središtu zemlje početkom decembra prošle godine.

Epidemija je izazvala zabrinutost, između ostalog, i zbog približavanja praznika Kineske Nove godine, kada stotine miliona Kineza putuju i unutar zemlje i u inozemstvo.

Nova bolest već se pojavila izvan Kine: dva slučaja zabilježena su u Tajlandu, jedan u Japanu i jedan u Južnoj Koreji. Svi bolesnici porijeklom su iz Wuhana ili su nedavno posjetili taj grad.

Novi virus spada u istu grupu korona virusa koji uzrokuju teški akutni respiratorni sindrom (SARS). U globalnoj epidemiji te bolesti 2002. i 2003. umrlo je gotovo 800 ljudi.

Izvor: Agencije