Oglasi

Kina planira poslati bespilotnu svemirsku misiju na Mjesec

Letjelica bi trebala prikupiti uzorke tla koji bi naučnicima pomogli da steknu potpuniji uvid u porijeklo i sastav Zemljinog satelita.
Kina bi postala tek treća zemlja, poslije SAD-a i Sovjetskog saveza, koja je uspješno prikupila uzorke tla sa MjesecaEPA - Ilustracija

Kina planira poslati bespilotnu svemirsku misiju na Mjesec, sa zadatkom da na Zemlju donese uzorke Mjesečevog tla, što bi bila prva takva misija od 1970. godine.

Kineska bespilotna letjelica Chang'e 5, nazvana po drevnoj kineskoj boginji Mjeseca, trebala bi prikupiti uzorke tla koji bi naučnicima pomogli da steknu potpuniji uvid u porijeklo i sastav Mjeseca, prenosi Tanjug.

Dodatno, letjelica bi trebala potvrditi da je Kina sposobna daljinskim upravljanjem s modulom prikupiti uzorke i tako steći iskustvo za buduće, kompleksnije svemirske misije.

Kina bi, nakon uspješno izvedene misije, postala tek treća zemlja, poslije Sjedinjenih Američkih Država i Sovjetskog saveza, koja je uspješno prikupila uzorke tla sa Zemljinog satelita.

Međunarodni pakt o istraživanju Mjeseca

Američka svemirska agencija - NASA objavila je sredinom oktobra da je osam zemalja potpisalo međunarodni pakt o istraživanju Mjeseca, pod nazivom Artemis sporazumi, u pokušaju da oblikuje standarde za izgradnju dugoročnih naselja na Mjesečevoj površini.

Sporazumima, nazvanim po NASA programu Artemis, nastoji se da se nadogradi postojeće međunarodno svemirsko pravo uspostavljanjem "sigurnosnih zona" koje bi okruživale buduće baze na Mjesecu.

Time bi se spriječio sukob između država koje tamo djeluju, a privatnim kompanijama omogućilo da posjeduju Mjesečeve resurse koje eksploatiraju.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.