Kina planira novi zakon o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong

Zakon, za koji se očekuje da će biti upućen u parlamentarnu raspravu, mogao bi biti prekretnica u odnosu Pekinga prema Hong Kongu (Reuters)

Očuvanje nacionalne sigurnosti osnovni je interes Kine i Hong Konga, izjavio je u četvrtak glasnogovornik kineskog Parlamenta Zhang Yesui komentirajući najavu donošenja novog zakona o sigurnosti nakon tamošnjih lanjskih prodemokratskih protesta.

Yesui je na konferenciji za medije kazao da je jačanje nacionalne sigurnosti temelj na kojem počiva stabilnost države, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Kako prenosi kineska državna agencija Xinhua, Peking je odlučio usvojiti nove zakone koji se odnose na nacionalnu sigurnost zbog događanja u Hong Kongu, a na pripremnim sastancima u kineskom parlamentu usvojen je plan vezan uz donošenje zakona o “uspostavi i poboljšanju pravnog sistema zaštite nacionalne sigurnosti za posebnu upravnu regiju Hong Kong”.

Trump najavio reakciju

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je u četvrtak da će SAD “snažno reagirati” ako Kina provede plan da uvede novi zakon o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu.

To je izjavio nekoliko sati nakon što je Peking najavio donošenje zakona za Hong Kong, kao odgovor na prošlogodišnje, često nasilne demonstracije i najteže nemire od povratka Hong Konga pod suverenitet Kine 1997.

List South China Morning Post, citirajući neimenovane izvore, objavio je da su planirana zakonska rješenja kojima bi se Hong Kongu zabranilo otcjepljenje od Kine, uplitanje iz inozemstva, terorističke aktivnosti i sve druge aktivnosti za koje se procijeni da potkopavaju centralnu vlast u Pekingu.

Novi pozivi

Zakon, za koji se očekuje da će biti upućen u parlamentarnu raspravu, mogao bi biti prekretnica u odnosu Pekinga prema Hong Kongu, koji uživa reputaciju liberalnog i multietničkog grada, što bi potencijalno moglo potaći Washington da preispita svoj odnos prema njegovom statusu, a to bi, opet, mogao biti poticaj na nove proteste nezadovoljnih politikom Kine.

Na društvenim mrežama već u četvrtak pojavili su se pozivi na nove proteste, a deseci demonstranata na to su odmah odgovorili okupljanjem na nekim mjestima, poput trgovačkih centara i izvikivanjem prodemokratskih poruka. Učinili su to pod paskom policajaca, koji nisu intervenirali.

Građani Hong Konga prošle godine okupirali su ulice, a znalo ih je biti i više od miliona, kako bi protestirali protiv zakona koji je u međuvremenu povučen, a predviđao je mogućnost izručenja Kini osoba osumnjičenih za različita krivična djela.

“Ako Peking donese (novi) zakon, kako će se civilno društvo tome suprotstaviti? Koliko će to utjecati na Hong Kong kao međunarodno finansijsko središte?”, pitanja su koja je postavio Ming Sing, politolog s hongkonškog Univerziteta nauke i tehnologije.

Odmah nakon što je objavljena vijest o pripremi novog zakona hongkonški dolar zabilježio je pad na kursnim listama iako brojni detalji o predloženim zakonskim rješenjima ostaju nepoznati.

Bivše kolonije

Kineski nacionalni kongres trebao bi zasjedati u petak prvi put nakon što je mjesecima bio prisiljen obustaviti rad zbog pandemije korona virusa.

Dvije bivše evropske kolonije, Hong Kong i Makao, vratile su se pod kinesku vlast krajem devedesetih, prema dogovoru o očuvanju njihovog ekonomskog ustroja i autonomije po modelu “jedna država, dva sistema”.

No, u Hong Kongu su prošle godine izbili prodemokratski protesti koji propitkuju taj politički sistem, a proteklih sedmica čini se da oni ponovo jačaju.

Velika Britanija, koja je preuzela vlast nad Hong Kongom sredinom 19. stoljeća, vratila je to područje Kini 1997. Makao, bivša portugalska kolonija, vraćen je dvije godine kasnije.

Izvor: Agencije