Oglasi

Kina osigurava Africi 30 miliona kompleta za testiranje

Svaka zemlja u Africi će dobiti opremu prema kvoti koja je zasnovana na broju zaraženih prema broju stanovnika.
U Africi je do sada testirano tri miliona ljudi, što nije ni blizu planiranih 13 milionaEPA

Afrički lideri kažu da će Kina osigurati 30 miliona kompleta za testiranje i 10.000 ručnih respiratora svakog mjeseca, kako bi se zaustavilo širenje korona virusa na afričkom kontinentu.

U saopćenju kancelarije predsjednika Južne Afrike navedeno je da je ova isporuka omogućena putem platforme koju su narodi Afrike oformili kako bi zajednički pregovarali o nižim cijenama za neophodnu medicinsku opremu i na taj način lakše se izborili sa intenzivnom globalnom konkurencijom, navodi Associated Press.

Čelnici afričkog Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti objasnili su da će svaka zemlja dobiti opremu prema kvoti koja je zasnovana na broju zaraženih prema broju stanovnika.

Pravedna raspodjela medicinske opreme

Kanada, Holandija, Južna Koreja i Francuska, kaže se u saopćenju kancelarije južnoafričkog predsjednika, također su pridonijele ovim dogovorima.

Afrički narodi složili su se oko pravedne raspodjele opreme, koja uključuje i potrebno liječenje i vakcine protiv virusa, naglašavajući da pandemija neće biti gotova sve dok cijeli svijet ne bude zaštićen.

U Africi je do sada testirano tri miliona ljudi, što nije ni blizu planiranih 13 miliona.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.