Kina optužila SAD da širi strah nakon pojave koronavirusa

Brojne države evakuiraju svoje građane iz Kine nakon pojave korona virusa (EPA)

Sjedinjene Američke Države svojim postupcima stvarale su i širile paniku nakon izbijanja epidemije korona virusa u Kini umjesto da ponude bilo kakvu važniju pomoć, optužilo je kinesko Ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak, kada je broj umrlih, 361, premašio broj žrtava SARS-a.

SAD je prvi objavio djelomično povlačenje svog diplomatskog osoblja i prvi nametnuo ograničenja za putovanja kineskim turistima, rekla je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying.

“Sve što su učinili samo je stvorilo i širilo strah, a to je loš primjer”, kazala je ona na brifingu, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Kina se nada da će države donijeti prosudbe i dogovore koji su razumni, doneseni u miru i na osnovu nauke, dodala je.

Prekid komunikacije s Kinom

Brojne države evakuiraju svoje građane iz Kine, mnoge su prekinule letove, a Rusija je objavila da prekida i željeznički saobraćaj prema Kini.

Washington je zabranio ulazak na američku teritoriju svima koji nisu američki državljani, a dolaze iz Kine te preporučio svojim državljanima da ne putuju u Kinu i da je napuste ako su u njoj.

Ta mjera izazvala je veliko nezadovoljstvo kod brojnih Kineza i stranaca koji su u Kini i ne mogu se vratiti na posao, na univerzitete ili obaviti turističko putovanje u SAD-u.

“Američka vlada nije nam dosad dostavila nikakvu znatniju pomoć”, rekla je Hua i napomenula da je Kina primila medicinski materijal iz desetak zemalja, među kojima su Francuska, Japan, Turska, Pakistan, Iran, Rusija, Velika Britanija.

Kini su hitno potrebne medicinske maske, zaštitne naočale i zaštitni kombinezoni, rekla je.

Broj umrlih premašio broj žrtava SARS-a

Broj umrlih od korona virusa narastao je na 361, prema novim podacima objavljenima u ponedjeljak.

Taj broj uključuje 57 mrtvih u posljednja 24 sata, objavile su kineske vlasti istog dana.

Broj potvrđenih zaraza narastao je za 2.829 i iznosi 17.205, objavilo je Nacionalna zdravstvena komisija.

Filipini su u nedjelju potvrdili prvi slučaj smrti izazvan korona virusom.

Prema danas objavljenim brojkama o smrtnosti izazvanoj korona virusom, ona je premašila smrtnost epidemije SARS iz 2002. i 2003, kada je umrlo 349 osoba u kontinentalnoj Kini.

U ponedjeljak su stotine medicinskih radnika počele štrajkati u Hong Kongu, tražeći od vlade da zatvori granicu prema Kini i tako spriječi širenje korona virusa i olakša pritisak na zdravstveni sektor.

Savez zaposlenih u zdravstvu, koji ima približno 18.000 članova, saopćio je da je 2.400 radnika u štrajku unatoč pozivima vlade da to ne čine.

U Hong Kongu je 15 potvrđenih slučajeva zaraženih korona virusom.

Oštar pad dionica na tržištima

Zbog širenja korona virusa cijene dionica oštro su pale na kineskim tržištima, na kojima je prvog radnog dana nakon produženih novogodišnjih praznika izbrisano više od 400 milijardi dolara tržišne vrijednosti dionica.

Kineska centralna banka smanjila je repo-stopu za 0,10 postotnih bodova i na tržišta ubrizgala 174 milijarde dolara kako bi poboljšala likvidnost.

Peking je, također, poručio da će pomoći kompanijama koje proizvode vitalno važne proizvode kako bi pokrenule proizvodnju što je prije moguće.

Vlada je pokušala umiriti zabrinutost za kinesku privredu.

“Uvjereni smo i sposobni na najmanju moguću mjeru svesti učinak epidemije na ekonomiju”, rekao je Lian Weiliang, zamjenik šefa Nacionalne komisije za razvoj.

Malezija i Singapur također su izrazili zabrinutost zbog posljedica epidemije na privredu jer su njihove vlade objavile da planiraju pomoći preduzećima koja su se našla u nevolji zbog pada broja turističkih posjeta iz Kine.

Izvor: Agencije