Kina ne prihvata međunarodnu istragu o porijeklu korona virusa

Sve članice Svjetske zdravstvene organizacije moraju sudjelovati u nezavisnoj istrazi o širenju korona virusa, rekao je ranije australski premijer Scott Morrison (EPA)

Peking ne prihvata pozive da se u Kini provede nezavisna međunarodna istraga o porijeklu korona virusa, izjavila je ambasadorka Kine u Velikoj Britaniji Chen Wen.

Chen je za BBC izjavila je da su pozivi da se provede takva istraga politički motivirani, prenosi Tanjug.

Ona je rekla da bi takva istraga odvratila kineske vlasti od borbe protiv same pandemije COVID-19.

“Trenutno se borimo protiv virusa i koncentrirali smo sve naše napore u toj borbi. Zašto pričati o istrazi o tome? To ne samo da bi odvratilo pažnju, već bi odvratilo i resurse Pekinga u borbi sa korona virusom”, naglasila je Chen.

‘Politički virus’

Ona je upozorila i da su brojne nepotvrđene teorije i dezinformacije o nastanku korona virusa nešto slično “političkom virusu”, opasnijem od samog COVID-19.

Sve članice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) moraju sudjelovati u nezavisnoj istrazi o širenju korona virusa, rekao je ranije australski premijer Scott Morrison.

Prethodno je razgovarao s nekoliko svjetskih čelnika, uključujući američkog predsjednika Donalda Trumpa, kako bi prikupio podršku za istragu o porijeklu i širenju korona virusa koji se krajem prošle godine pojavio u Kini.

Morrison smatra kako sve članice WHO-a moraju sudjelovati u istrazi, prenijela je Hina.

Izvor: Agencije