Oglasi

Kina ne dozvoljava brodovima SAD-a da doplove u Hong Kong

Jedan od kineskih zvaničnika je rekao da konkretan razlog za odbijanje nije naveden, ali da takav potez nije bez presedana.
USS Green Bay zatražio dozvolu da krajem augusta posjeti Hong Kong, dok je krstarica Lake Erie zatražila odobrenje za posjetu u septembruEPA-Ilustracija

Kina je odbila zahtjev dva ratna broda američke mornarice da posjete Hong Kong narednih sedmica, izjavili su američki zvaničnici koji su željeli ostati anonimni.

Oni su rekli da je brod USS Green Bay zatražio dozvolu da krajem augusta posjeti Hong Kong, dok je krstarica Lake Erie zatražila odobrenje za posjetu u septembru.

Ranije odbijen sličan zahtjev

Jedan od zvaničnika je dodao da konkretan razlog za odbijanje nije naveden, ali da takav potez nije bez presedana.

Sličan zahtjev Kina je već odbila u septembru 2018. godine, prenosi Reuters.

Politička kriza u Hong Kongu koji je pod kineskom upravom se produbljuje, a u utorak se policija sukobila sa demonstrantima koji su blokirali terminal na aerodromu.

Bivša britanska kolonija proživljava svoju najtežu političku krizu od kada se 1997. vratila se pod kinesku upravu.

Demonstracije su počele početkom juna odbijanjem zakona o izručenjima Kini, i sada su ih proširili i na upozorenja na ograničenja slobode i uplitanje Pekinga u unutrašnje poslove Hong Konga.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.