Kina naredila SAD-u da zatvori konzulat u Chengduu

SAD u Kini ima ambasadu u Pekingu i konzulate u pet strateški važnih gradova (EPA)

Kina je izdala naredbu Sjedinjenim Američkim Državama da zatvori svoj konzulat u Chengduu, na zapadu Kine.

Potez je uslijedio je kao odgovor na odluku administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa da zatvori kineski konzulat u Houstonu, a nakon što je Washington optužio kineske agente da pokušavaju ukrasti medicinska i druga istraživanja u Teksasu, prenosi Tanjug, pčozivajući se na AP.

“Mjera koju je preduzela Kina je legitiman i neophodan odgovor na neopravdani čin SAD-a. Trenutni odnosi Kine i SAD-a nisu onakvi kakvi bi Kina željela da budu. Sjedinjene Američke Države su odgovorne za to”, saopćilo je kinesko Ministarstvo vanjskih poslova.

‘Vratite se na pravi put’

Ministarstvo je još jednom pozvalo SAD da odmah povuče svoju odluku i stvori uvjete da se bilateralni odnosi “vrate na pravi put”.

SAD u Kini ima ambasadu u Pekingu i konzulate u pet strateški važnih gradova – Šangaju, Guangzhouu, Chengduu, Shenyangu i Wuhanu, a ima i konzulat u Hong Kongu.

Američka administracija izričito je optužila Kinu za pandemiju korona virusa i optužila kineske kompanije poput Huaweija za cyber špijunažu i kršenje ljudskih prava u Kini, dok Huawei i Peking te optužbe negiraju.

Izvor: Agencije