Kina najavila obračun s kršiteljima sankcija Sjevernoj Koreji

Tanker, Brod, Nafta
Južna Koreja je do sada zaplijenila dva broda pod sumnjom za kršenje sankcija Ujedinjenih naroda (EPA)

Nakon tvrdnji jednog južnokorejskog lista da kineski brodovi prodaju naftu Sjevernoj Koreji i na taj način krše sankcije Ujedinjenih naroda, Vlada Kine u petak je potvrdila svoj stav da će se obračunati s prijestupnicima.

“U slučaju da istraga utvrdi kako je doista došlo do kršenja rezolucija Vijeća sigurnosti Kina će se ozbiljno pozabaviti prijestupnicima sukladno zakonu i propisima”, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine Geng Shuang, prenosi Tanjug od agencije AP.

On je dodao da Kina zasad nema podataka o aktivnostima brodova prijavljenih u drugim zemljama.

Južnokorejski list tvrdi da kineski brodovi, koji plove pod zastavama Paname, Belizea i drugih zemalja, nelegalno trguju sa Sjevernom Korejom.

Južna Koreja dosad je zaplijenila dva broda pod sumnjom za kršenje sankcija UN-a.

Zaplijenjena dva tankera

Prošlog tjedna vlasti Južne Koreje priopćile su da je u studenom zaplijenjen tanker sa 600 tona rafinirane nafte, koji je plovio pod zastavom Hong Konga, a navodno je bio na putu da razmijeni naftu sa sjevernokorejskim brodom.

U nedjelju su južnokorejske vlasti priopćile da je u luci u toj zemlji zadržan još jedan tanker, koji je plovio pod panamskom zastavom, pod sumnjom za trgovinu sa Sjevernom Korejom.

Južnokorejski list tvrdi da taj tanker pripada kineskoj kompaniji, a da je prije Paname bio prijavljen u Maleziji.

Članicama UN-a zabranjeno je s broda na brod prebacivati zabranjena dobra Sjevernoj Koreji, prema Rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a 2375, usvojenoj u rujnu.

Rezolucija 2397, usvojena 22. prosinca, dozvoljava državi da preuzme, pregleda i zaplijeni bilo koje plovilo u svojim teritorijalnim vodama ako se sumnja da je sudjelovalo u zabranjenim aktivnostima sa Sjevernom Korejom.

Vijeće sigurnosti UN-a uvelo je nova ograničenja u trgovini sa Sjevernom Korejom, uključujući ograničenje isporuka naftnih proizvoda toj zemlji na samo 500.000 barela godišnje, podsjeća Reuters i dodaje da je potez Pekinga da potpuno “zavrne slavine” rijetkost.

Kina tvrdi da Pjongjangu nije prodavala naftu

Američki predsjednik Donald Trump rekao je krajem prosinca da je vrlo razočaran što Kina dozvoljava da Sjeverna Koreja dolazi do nafte, dok Kina tvrdi da Sjevernoj Koreji nije prodavala naftu.

Kina je ranije priopćila da kineski brodovi nisu prekršili sankcije prodajom nafte Sjevernoj Koreji, a to je poručila nakon što je jedan južnokorejski list naveo da su kineski i sjevernokorejski brodovi na moru nezakonito presipali naftu, prenijele su agencije.

Nedavno objavljeni podaci kineske carine pokazali su da Kina u studenom nije izvozila naftu i naftne derivate u Sjevernu Koreju, čime je, kako je ocijenila agencija Reuters, očito nadmašila zahtjeve sankcija koje su ranije ove godine uveli Ujedinjeni narodi s ciljem da se ograniče isporuke nafte toj izoliranoj zemlji.

Kina, koja je glavni izvor goriva za Sjevernu Koreju, u studenome nije izvozila ni benzin, mlazno gorivo, dizel ili lož-ulje izoliranom susjedu, pokazali su podaci kineske Opće uprave carina.

Izvor: Agencije