Kina koristi cyber špijunažu protiv Amerike

Komisija iz SAD-a je predložila uvođenje strožijih mjera prema Kini, koje bi obuhvatile i moguće sankcije prema zvaničnom Pekingu (EPA)

Komisija za praćenje ekonomskih odnosa SAD-a i Kine ocijenila je u svom godišnjem izvještaju, koji je uputila Kongresu, da kineske vlasti koriste cyber špijunažu protiv Amerike, usmjerenu kako na Vladu SAD-a tako i na privatne kompanije.

Komisija je predložila uvođenje strožijih mjera prema Kini, koje bi obuhvatile i moguće sankcije prema zvaničnom Pekingu.

“Potrebno je da Washington hitno krene u akciju i da promijeni svoj pristup, tako što će odvratiti Peking od budućih cyber krađa”, dodaje se u izvještaju.

Komisiju je osnovao Kongres SAD-a i ona ima savjetodavnu ulogu u vođenju politike.

Dvostruki standardi

Komisija kao jednu od mjera predlaže zabranu uvoza tehnoloških proizvoda za koje se sumnja da su proizvedeni u Kini korištenjem ukradene američke intelektualne svojine.

Također, mjere bi obuhvatile i zabranu da kineske kompanije koje se terete za cyber krađe imaju pristup američkim bankama, kao i nedavanje viza biznismenima koji su u to uključeni.

“Ove mjere bi dovele do toga da Kina, makar privremeno, obustavi špijunsku djelatnost, suočena s izolacijom”, zaključuje Komisija.

Kina je SAD ljetos optužila za dvostruke standarde, pošto je obavještajac Edward Snowden iznio podatke da američka Nacionalna sigurnosna agencija špijunira lidere i građane drugih država.

Predsjednici SAD-a i Kine, Barack Obama i Xi Jinping, u junu su u Californiji vodili razgovore koji nisu donijeli pomake u osjetljivim predmetima sporova dviju zemalja.

‘Novi model saradnje’

Dvojica čelnika, koji bi trebali sarađivati na međunarodnoj sceni do početka 2017. godine, obećali su da će postaviti temelje novog modela odnosa između Kine i Sjedinjenih Država.

Obama je izjavio da želi “novi model saradnje” s Pekingom, a njegov kineski kolega je, također, spomenuo “novi model odnosa između velikih zemalja” i pozvao Obamu u Kinu na neformalni samit, ne preciziravši njegov datum.

Xi je na sastanku govorio o nesporazumima u vezi sa informatičkim napadima, a Obama je “zaželio da se poštuju zajednička pravila u još neistraženim područjima u pogledu međunarodnih normi”.

Kineski predsjednik je potvrdio da to predstavlja problem, ali da je njegova zemlja, također, žrtva informatičkih napada.

Izvor: Agencije