Kina izvijestila o prvoj lokalnoj transmisiji u dva mjeseca

Lokalna transmisija COVID-19 posljednji put je u Kini prijavljena 15. augusta (EPA)

Kina je izvijestila o prvim lokalnim transmisijama COVID-19 u gotovo dva mjeseca, dok Qingdao pokreće testiranje u cijelom gradu nakon što su otkriveni novi slučajevi povezani s bolnicom u kojoj se liječe “uvezeni” slučajevi.

Nacionalna komisija za zdravstvo saopćila je da je 12. oktobra na području kontinentalne Kine prijavljeno 13 slučajeva zaraze COVID-19.

Prethodnoga dana bilo ih je 21, prenosi Hina.

Sedam novih slučajeva zarazilo se u inostranstvu, dok je svih šest lokalnih slučajeva prijavljeno u istočnoj pokrajini Shandong, u kojoj se nalazi i grad Qingdao.

Novi plan testiranja u Uniji

Lokalna transmisija COVID-19 posljednji put je u Kini prijavljena 15. augusta, kada su sva četiri potvrđena slučaja prijavljena u Xinjiangu.

Ukupan broj slučajeva zaraze korona virusom na području kontinentalne Kine sada je 85.591, dok je broj umrlih ostao nepromijenjen, 4.634.

Putnici širom Evrope mogli bi izbjeći karantin primijeni li se plan uvođenja sveobuhvatnog režima testiranja na COVID-19, izvijestio je The Telegraph, prenosi Hina.

Evropska komisija želi da testiranje bude “preferirana” alternativa karantinu za putnike te je od zdravstvenih stručnjaka naručila izradu protokola.

Prema tom planu, morat će postojati uzajamno priznavanje testova na COVID-19 u zemljama koje žele omogućiti ulazak putnika iz inostranstva, zbog posla ili odmora, kako bi se, uz predočeni negativan nalaz na korona virus, skratio ili potpuno zaobišao karantin.

Očekuje se da će iVelika  Britanija biti dio toga plana dok ne napusti Evropsku uniju krajem godine, ali bi mogla ostati dio njega i nakon Brexita, piše The Telegraph, pozivajući se na izvore iz EU-a.

Češka zatvara barove i restorane

Češka Vlada zatvorit će barove, restorane i klubove od srijede, 14. oktobra, do 3. novembra i uvesti nastavu na daljinu u većini škola, u sklopu novih mjera koje uvodi kako bi zaustavila brzo širenje zaraze korona virusom u zemlji.

Češka bilježi najveći porast broja oboljelih od COVID-19, a broj zaraženih popeo se na gotovo 120.000, sa oko 25.000, koliko ih je bilo početkom septembra.

Sve je teža situacija u bolnicama, s obzirom na to da se broj pacijenata od početka oktobra udvostručio, na više od 2.000.

U sklopu novih mjera, javna okupljanja bit će ograničena na šest osoba, zabranit će se konzumacija alkoholnih pića na javnim mjestima, a u javnom prevozu bit će obavezno nošenje maski.

Dostava će i dalje biti moguća do 20:00 sati.

U Indiji pad broja zaraženih

U Indiji su u protekla 24 sata potvrđena 55.342 nova slučaja korona virusa, što je najmanji dnevni bilans od sredine augusta, saopćilo je Ministarstvo zdravstva.

U toj zemlji od početka epidemije zaraženo je više od 7,17 miliona ljudi, po čemu je druga u svijetu, iza SAD-a, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Ministarstvo zdravstva je prijavilo 706 smrtnih slučajeva, čime je ukupan broj preminulih porastao na 109.856.

Broj zaraženih korona virusom u Argentini premašio je 900.000, nakon što su u posljednja 24 sata prijavljena 9.524 nova slučaja.

U tom period preminulo je još 318 osoba, prenosi Reuters.

Novi slučajevi u Južnoj Koreji

Do porasta broja novooboljelih u prethodnom periodu došlo je u gusto naseljenim centrima u unutrašnjesti zemlje, nakon što je virus dugo bio najrašireniji u glavnom gradu Buenos Airesu i njegovim predgrađima.

Broj novozaraženih korona virusom u Južnoj Koreji ponovo je premašio 100, nakon pet dana kada je zabilježen dvocifreni dnevni bilans, penosi agencija Jonhap.

Do skoka broja novih slučajeva došlo nakon što su ove sedmice ublažene mjere socijalnog distanciraja, uprkos sporadičnim klasterima i porastu broja uvezenih slučajeva.

Izvor: Agencije