Kina: Drugi pacijent umro od nepoznate upale pluća

Najmanje 41 bolesnik zabilježen je u Kini, među kojima je pet u teškom stanju (AFP)

Zagonetna virusna upala pluća koja se pojavila u centralnom dijelu Kine i čiji virus pripada istoj grupi kao i SARS odnijela je i drugu žrtvu, saopćile su zdravstvene vlasti.

Šezdesetdevetogodišnji muškarac umro je u srijedu u Wuhanu, gdje je prošlog mjeseca bolest prvi put otkrivena, saopćila je općinska komisija za higijenu i za zdravlje na svojoj mrežnoj stranici.

Zdravstveno stanje pacijenta koji se razbolio 31. decembra pogoršalo se nakon pet dana, praćeno akutnom upalom srčanog mišića, nenormalnim radom bubrega i zatajenjem rada više organa, dodaju zdravstvene vlasti.

Po najnovijim informacijama, najmanje je 41 bolesnik zabilježen u Kini, među kojima je pet u teškom stanju, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Slučajevi u Tajlandu i Japanu

Ova upala pluća potiče strah od pojavljivanja veoma zaraznog virusa tipa SARS (teški akutni respiratorni sindrom), koji je 2002. i 2003. godine odnio oko 650 života u kontinentalnoj Kini i u Hong Kongu.

Istragom kineskih zdravstvenih vlasti utvrđeno je kako su neki pacijenti radili kao prodavači na veletržnici u Wuhanu, gdje se nude riba i plodovi mora.

Općina je naredila da se tržnica zatvori i provede dezinfekcija i analize.

Uz to su dva slučaja te bolesti otkrivena na Tajlandu i u Japanu, čije vlasti tvrde da su pacijenti prije hospitalizacije boravili u Wuhanu.

Izvor: Agencije