Oglasi

Kina će odgovoriti na nove američke carine

Američki predsjednik Donald Trump objavio je da će Washington uvesti dodatne petpostotne carine na kinesku robu.
SAD neće pobijediti u trgovinskom ratu zbog neprilika s kojima se suočavaju američki poljoprivrednici i poduzetnici, navodi Narodni dnevnikEPA - Ilustracija

Kina će odgovoriti na posljednje američko povećanje carina na kineske proizvode, objavio je u nedjelju list vladajuće Komunističke partije Narodni dnevnik u jeku eskalacije trgovinskog rata između dvije najveće svjetske ekonomije.

"Kina je sigurna da će slijediti svoj put i dobro ispunjavati svoje ciljeve te da nikada neće odustajati od svog stava o uzvraćanju na bilo kakve provokacije američke strane", navodi se u uvodniku Narodnog dnevnika.

Američki političari koji žele spriječiti kineski ekonomski razvoj još uvijek žele koristiti taktiku vršenja maksimalnog pritiska na Kinu, što je polučilo malo uspjeha, stoji u tekstu, prenosi Hina.

Sjedinjene Američke Države neće pobijediti u trgovinskom ratu zbog neprilika s kojima se suočavaju američki poljoprivrednici i poduzetnici, navodi glasilo Komunističke partije Kine.

Dodatne carine

Kina je rekla u subotu da se oštro protivi odluci Washingtona o uvođenju dodatnih carina na 550 milijardi dolara vrijednu kinesku robu te je upozorila SAD da će snositi posljedice ako ne prestane sa svojim "pogrešnim potezima".

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u petak da će Washington uvesti dodatne petpostotne carine na kinesku robu, nekoliko sati nakon što je Peking obznanio da uvodi carine na 75 milijardi dolara vrijedan američki izvoz.

Pooštravanje američko-kineskog trgovinskog rata izazvalo je zabrinutost zbog moguće globalne ekonomske recesije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.