Kina: Broj preminulih od korona virusa porastao na 361

Kina je odredila 27 bolnica u Wuhanu za liječenje od oboljelih korona virusom (EPA)

Broj preminulih u Kini u epidemiji korona virusa narastao je do nedjelje na 361, što je povećanje za 57 osoba u odnosu na prethodni dan, objavila je Nacionalna zdravstvena komisija.

Od novih smrtnih slučajeva njih 56 zabilježeno je u provinciji Hubei, dok je jedna osoba preminula u općini Chongqing.

U Kini je zabilježeno još 2.829 zaraženih osoba, pa je ukupan broj narastao na 17.205, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Mnoge zemlje žure s evakuiranjem svojih građana iz Wuhana i Hubeija, dok su mnoge već nametnule vanredna ograničenja putovanja putnicima u i iz Kine.

Širom svijeta zemlje uvode pojačanu kontrolu na granicama kako bi dodatno spriječile širenje korona virusa, koji se prvi put pojavio na tržnici životinja u Wuhanu.

Nove bolnice za liječenje

Kina je odredila 27 bolnica u Wuhanu za liječenje korona virusom, objavio je u ponedjeljak Global Times.

Prije toga ljudi koji su sumnjali da su bolesni od infekcije mogli su otići u samo sedam bolnica, što je uzrokovalo duge redove i danonoćno čekanje na liječenje.

Kina izgrađuje i dvije velike terenske bolnice, a prva bi trebala početi s radom u ponedjeljak.

“Ovo je bolnica o kojoj smo razgovarali prošle sedmice, koja je izgrađena za deset dana”, rekao je Al Jazeerin reporter Scott Heidler, koji je u Pekingu.

“U njoj će biti približno 1.400 vojnih medicinskih radnika, radnika, liječnika, medicinskih sestara.”

Tajlandski ljekari ustvrdili su da su uspješno izliječili dvoje pacijenata iz Wuhana zaraženih korona virusom koristeći kombinaciju antivirusnih lijekova, objavili su iz tajlandskog Ministarstva zdravstva.

Izvor: Agencije