Kim Jong-un planira lansirati još satelita

Kim: Osvajanje svemira je ljuta borba protiv neprijateljskih snaga, koje nastoje uzurpirati naš mir i suverenitet (EPA)

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un je izjavio da njegova zemlja planira lansirati “još satelita” te da su joj “svemirska istraživanja strateški cilj”, javili su državni mediji.

“Osvajanje svemira je ljuta borba protiv neprijateljskih snaga, koje nastoje uzurpirati naš mir i suverenitet”, rekao je on na dodjeli nagrada učesnicima u lansiranju satelita ranije ovog mjeseca, prenosi AFP, podsjećajući da Zapad smatra kako je Pjongjang, zapravo, izveo probu balističke rakete.

Nazvavši naučnike koji su bili angažirani u lansiranju 7. februara “najboljim patriotama i herojima vrijednim divljenja”, Kim im je uručio medalje i ručne satove s ugraviranim imenima dva preminula lidera iz dinastije Kim: Kim Il-sunga i Kim Jong-ila.

Prekršeno više rezolucija

Sjeverna Koreja je izazvala gnjev na međunarodnom nivou kada je lansirala, kako tvrdi, satelit u orbitu samo mjesec dana nakon što je izvela svoju četvrtu nuklearnu probu.

Tim lansiranjem Pjongjang je prekršio više rezolucija Ujedinjenih naroda kojima se nuklearno naoružanim zemljama zabranjuje upotreba balističke tehnologije.

Sjedinjene Američke Države, zajedno s azijskim saveznicima Južnom Korejom i Japanom, predvode napore u Vijeću sigurnosti UN-a u cilju usvajanja snažne rezolucije kojom bi se nametnule oštre sankcije Pjongjangu.

Nove sankcije

Američki predsjednik Barack Obama potpisao je odluku o novim sankcijama Sjevernoj Koreji, kojom se ta država kažnjava zbog nedavnih provokativnih nuklearnih proba i lansiranja rakete.

Bijela kuća je saopćila kako je Obama potpisao set mjera koje je Kongres usvojio, pooštrivši sankcije svakome ko uvozi robu ili tehnologiju vezanu za oružje za masovno uništenje u Sjevernoj Koreji, prenosi AFP.

Sankcije se, također, odnose i na one koji krše ljudska prava, navodi agencija.

Izvor: Agencije