Khamenei traži da Evropa ustane protiv američkih sankcija

Iran, Nuklearni reaktor, Nuklearna energija
Teheran je upozorio da će početi obogaćivati uran na višim nivoima ako svjetske sile ne zaštite njegovu ekonomiju od američkih sankcija (EPA)

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei postavio je u srijedu seriju uvjeta europskim silama ako žele da Teheran ostane u nuklearnom sporazumu nakon izlaska SAD-a.

Američki predsjednik Donald Trump povukao se ranije ovog mjeseca iz nuklearnog sporazuma sklopljenog 2015. kojim su ukinute sankcije Iranu u zamjenu za zaustavljanje nuklearnog programa.

Europske sile vide taj sporazum kao najbolji način da se spriječi da se Teheran domogne nuklearnog oružja.

“Europske banke trebaju zajamčiti trgovinu s Islamskom Republikom. Ne želimo započinjati sukob s te tri zemlje [Francuska, Njemačka i Britanija], ali im ni ne vjerujemo”, kazao je Khamenei, po njegovoj web stranici, prenosi Hina.

Khamenei: Europa je šutjela

Khamenei je također rekao da europske sile moraju obećati da neće tražiti nove pregovore o iranskom balističkom programu ni regionalnim aktivnostima na Bliskom istoku.

Dodao je da Europa mora u potpunosti zajamčiti da će kupovati iransku naftu. Također je osudio Europu jer je kroz posljednje dvije godine šutjela kada je Washington kršio sporazum.

Sada je zatražio da Europa ustane protiv američkih sankcija.

Upozorio je da će Iran nastaviti s obogaćivanjem uranija ako Europa ne ispuni te zahtjeve.

Američki državni tajnik Mike Pompeo najavio je prije nekoliko dana da će SAD nametnuti Iranu najsnažnije sankcije u povijesti, nakon što se Washington povukao iz nuklearnog sporazuma.

Mogherini: Nema alternative sporazumu

Iznio je 12 zahtjeva Iranu, navodeći da će sankcije biti ukinute samo kada SAD “vidi značajnu promjenu u iranskoj politici”.

Ajatolah Ali Khamenei smatra da je američko odbacivanje međunarodnog nuklearnog ugovora s Iranom pokazalo da ta država ne može imati nikakva posla, niti bilo kakav ugovor sa SAD-om.

Visoka povjerenica Europske unije za vanjsku politiku Federica Mogherini rekla je prije dva dana kako “ne postoji alternativno rješenje” za nuklearni sporazum s Iranom.

Ona je tom izjavom odgovorila na govor Mikea Pompea koji je iznio drakonske uvjete za “novi sporazum” sa Teheranom.

Izvor: Agencije