Khamenei: Iran će pregovarati za Zapadom, ali ne sa SAD-om

Ali Khamenei je posljednji put predvodio molitvu na 33. godišnjicu Islamske revolucije 2012. godine (AFP)

Zapadne zemlje su previše slabe da bi “Irance bacile na koljena”, izjavio je u petak iranski vrhovni vjerski vođa, ajatolah Ali Khamenei, dodajući da je zvanični Teheran voljan pregovarati, ali ne i sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Iranski vrhovni vođa, koji je u Teheranu vodio glavnu molitvu petkom (džuma) prvi put od 2012, nazvao je američkog predsjednika Donalda Trumpa “klovnom”, koji se, kako je rekao, samo pretvara da podržava iranski narod, ali će mu “gurnuti otrovni nož” u leđa, piše Tanjug.

Kako je naveo, iskazivanje tuge na ukopu iranskog generala Qassema Soleimanija, koji je ubijen u američkom zračnom napadu počekom januara, pokazuje da Iranci podržavaju Islamsku Republiku, prenosi AP.

Khamenei je ocijenio da je SAD “kukavički ubio najefikasnijeg borca protiv [oružane grupe] Islamske države Irak i Levant [ISIL] kad je ubila generala Soleimanija”, a Iran je potom lansirao niz balističkih raketa na američke trupe u Iraku, bez nanošenja težih povreda.

Obaranje aviona ‘gorka nesreća’

Prošlosedmično obaranje ukrajinskog putničkog aviona u blizini Teherana, kada je stradalo 176 ljudi, Khamenei je nazvao “gorkom nesrećom, koja je rastužila Iran isto koliko je usrećila njegove neprijatelje”.

Khamenei je prvi put od 2012. predvodio molitvu petkom, u vrijeme antivladinih protesta u Iranu, koji su izbili nakon što je iranska vojska srušila ukrajinski putnički avion prošle sedmice.

Vlast se suočava s pritiskom demonstranata zbog rušenja ukrajinskog putničkog aviona te s usporavanjem ekonomije uslijed američkih ekonomskih sankcija, prenosi Hina.

Iranska novinska agencija Mehr ranije je javila da osamdesetogodišnji Khamenei nije povezao predvođenje molitvi u teheranskoj džamiji Mosala s političkom situacijom Iranu.

Agencija Mehr citirala je zvaničnike koji su kazali da će “iranska nacija još jednom pokazati jedinstvo i veličanstvenost”.

Khamenei je posljednji put predvodio molitvu na 33. godišnjicu Islamske revolucije 2012.

Predvođenje molitve u glavnom gradu simbolični je važan čin, uobičajen kada iranski vrhovni vođa želi prenijeti važnu poruku, rekao je Mehdi Khalaji s Instituta za bliskoistočnu politiku u Washingtonu.

Zamijenjen za krstareću raketu

Predsjednik Hassan Rouhani u srijedu je pozvao na nacionalno zajedništvo.

Ipak, Rouhani je zatražio od vojske da u potpunosti rasvijetli kako je došlo do rušenja aviona.

Iranska protivzračna odbrana srušila je ukrajinski avion Boeing 737-800 na putu iz Teherana prema Kijevu.

Poginulo je 176 osoba, među kojima je najviše bilo Iranaca i Kanađana.

Tri dana su iranske vlasti negirale odgovornost, ali je, nakon međunarodnog pritiska, Teheran priznao da je avion srušen ljudskog greškom te da je zamijenjen za krstareću raketu.

Prije toga su iranski projektili pogodili dvije američke vojne baze u Iraku, zbog čega je iranska protivzračna odbrana mislili da će uslijediti protivnapad, službeno je objašnjenje Teherana.

Izvor: Agencije