Kerry: Kosovo važan partner protiv terorizma

Mjere će biti na snazi dok Bosna i Hercegovina i Srbija ne promijene odnos prema Kosovu (Reuters)

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država (SAD) John Kerry zahvalio se pismom ministru vanjskih poslova Kosova Enveru Hoxhaju na iskazanoj solidarnosti i podršci povodom godišnjice napada na SAD 11. septembra 2001. godine.

U pismu sekretara Kerryija izražava se zahvalnost na doprinosu Kosova, kao važnog partnera u borbi protiv terorizma, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Kosova, javlja Anadolija.

Regionalni i globani izazovi

“Trinaesta godišnjica napada podsjeća da je naša zajednička borba za okončanje terorizma i dalje gorući prioritet”, naglasio je Kerry, dodavši da to dokazuje “vrlo realna opasnost za cijelu međunarodnu zajednicu od strane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

“Predsjednik (Barack) Obama i ja smo zbog toga pozvali na globalnu koaliciju kako bi degradirali i konačno uništili ISIL kroz sveobuhvatnu i održivu strategiju protiv terorizma. Pozdravljamo doprinos Kosova u ovom nastojanju, uključujući hapšenje stranih boraca i njihovih pristalica i borbu protiv nasilnog ekstremizma”, napisao je američki državni sekretar.

On je izrazio uvjerenje u nastavak zajedničkih napora za rješavanje regionalnih i globalnih izazova s kojima se zajednički suočavaju Kosovo i Sjedinjene Američke Države.

Izvor: Agencije