Kazahstan domaćin novih nuklearnih pregovora

Iranski ministar vanjskih poslova potvrdio je prijedlog za novu rundu pregovora, ali nije rekao da li će Iran u tome učestvovati (AFP)

Svjetske sile predložile su novi krug razgovora s Iranom o nuklearnom programu ove zemlje, koji bi trebao početi 25. februara u Kazahstanu, izjavila je glasnogovornica šefice vanjske politike Evropske unije (EU) Catherine Ashton.

Međutim, njen tim, koji koordinira diplomatske kontakte s Iranom o njegovom nuklearnom programu u ime SAD-a, Rusije, Kine, Francuske, Njemačke i Velike Britanije, još se nada da će iranska strana potvrditi datum pregovora, rekla je glasnogovornica.

Ranije u nedjelju je iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi potvrdio prijedlog za novu rundu pregovora u Kazahstanu, ali nije kazao da li će Iran u tome učestvovati.

“Imam dobre vijesti, čuo sam jučer da će se 5+1 ili EU3+3 sastati u Kazahstanu 25. februara”, rekao je Salehi tokom panel diskusije na sigurnosnoj konferenciji u Minhenu.

‘Iskrene namjere’

Iran i 5+1 zemlje – SAD, Britanija, Kina, Francuska, Rusija plus Njemačka – prošle godine su održali tri kruga pregovora kako bi se riješili sporovi u vezi s iranskim nuklearnim programom.

Reagirajući na ponudu američkog potpredsjednika Joea Bidena na konferenciji u Minhenu da se održe bilateralni razgovori s Iranom, Salehi je kazao da Washington mora doći za pregovarački sto s “iskrenim namjerama”.

“Nemamo crvenu liniju za pregovore, bilateralne pregovore kada je riječ o određenoj temi”, rekao je.

“Ako je tema nuklearni program, mi smo spremni za pregovore, ali moramo biti sigurni da druga strana ovaj put dolazi s iskrenim namjerama”, dodao je.

Zapadne sile sumnjaju da Iran pokušava proizvesti atomsko oružje pod krinkom civilnoga nuklearnog programa, što Teheran stalno opovrgava.

Izvor: Agencije