Kavazović: Političari moraju osigurati dijalog Bošnjaka i Srba

Političari bi, kazao je Kavazović, trebalo da razumiju da su dva naroda prošla kroz teške historijske momente (Arhiva)

Reis-ul-ulema Islamske zajednice BiH Husein Kavazović pozvao je političare u Bosni i Hercegovini i Srbiji da omoguće otvoren dijalog između Bošnjaka i Srba.

On je u Novom Pazaru, gdje je prisustvovao svečanom otvaranju nadograđenog Fakulteta za islamske studije, ocijenio da bi “iznošenje na dnevnu svjetlost svega što opterećuje bošnjačko-srpske odnose, svima pomoglo u budućnosti”, prenijeli su lokalni mediji.

Poglavar IZ BiH, kojoj organizaciono pripada i IZ u Srbiji, naglasio je da muslimani u dvije države imaju i dvije domovine, pokoravaju se njihovim zakonima, ali od tih država traže i da im se poštuju sva prava.

“Ni jedna, ni druga (BiH i Srbija) često nisu prema muslimanima bile domaćini kakvi bi trebali biti. Ni u Bosni nisu vratili imovinu Islamskoj zajednici”, naglasio je Kavazović i dodao da se između dva naroda mora otvoriti nova stranica.

Narodi prošli kroz teške historijske momente

“Ovo mjesto (Fakultet za islamske studije) je najbolji znak kako država ne treba da se ponašanja i kako bi trebalo da promijeni svoje prioritete i svojim građanima da ono što im pripada”, rekao je Kavazović.

Političari bi, kazao je Kavazović, trebalo da razumiju da su dva naroda prošla kroz teške historijske momente.

“Svjesni smo naše prošlosti, njene težine, rana i genocida, ali smo spremni i na saradnju i smatramo da je istina o nama i našim žrtvama i genocidu u Srebrenici važna za bolju budućnost”, rekao je reis Kavazović i dodao:

“Ta istina je, možda, važnija za Srbe nego za nas (Bošnjake, muslimane), jer samo kajanje može osloboditi od greške, koju nije napravio srpski narod već pojedinci i grupice koje se povremeno pojave”.

Inače, svečano otvoreni objekat sagrađen je bez građevinske dozvole, što je danima bila tema u srbijanskim medijima.

Napredak institucija

Kako je prenio portal Sandžakpres, predsjednik Odbora za obrazovanje, narodni poslanik muftija Muamer Zukorlić je istakao da vjeruje u dalji napredak ove, ali i svih drugih institucija dok na njihovom čelu budu oni čija je volja dobročinstvo.

Optimista je, kazao je, po pitanju ove ustanove, jer je siguran da je u svoj centar stavila pojedinca, čovjeka kojeg treba odgojiti tako da će njegova plemenitost zračiti na sve strane.

“Zbog takvog pristupa i percepcije oživljavamo i one vakufe za koje se činilo da im je presuđeno. Zbog takvog odnosa i kulture opstaje bošnjački narod na svim vrletima gdje su rasuti. Dostojanstveni smo i dostojni emaneta pravih ljudskih vrijednosti, opredjeljenja da činimo dobro i uzvratimo dobro..”, rekao je Zukorlić.

“Mi koji se iskreno napajamo iz autentične Božije riječi moramo imati autentičnost čineći dobro prema svima. Tako smo uzvratili na sve agresije na IZ na sve udare pa i prije nekoliko mjeseci na ovaj objekat”, rekao je Zukorlić istakavši da je ova zgrada najpoznatija na Balkanu.

Izvor: Agencije