Oglasi

Katar potpisao nova UN partnerstva na Doha Forumu

Jačanje saradnje između svjetske organizacije i zaljevske države, Katar potpisao niz novih UN partnerstava.
Ministar vanjskih poslova Katara prisustvovao je otvaranju Doha ForumaNoushad Thekkayil/EPA

Katar je potpisao niz partnerstava sa Ujedinjenim nacijama na marginama Doha Foruma s ciljem jačanja saradnje između ove svjetske organizacije i zaljevske države, uključujući uspostavu četiri nova ureda UN-a u ovoj zemlji.

UN i Katar potpisali su u nedjelju memorandum o razumijevanju, potvrđujući opredjeljenje za saradnju obje strane, što uključuje uspostavu Junior Professional Programmea i višegodišnji nenamjenski doprinos od 500 miliona dolara za finansiranje agencija UN-a

Četiri nova ureda

Doha je takođe potpisala sporazum s UN-ovim Programom za razvoj (UNDP) i  UN-ovim Uredom za borbu protiv terorizma. 

Četiri nova ureda koja će biti otvorena u Kataru su UNICEF, Međunarodna organizacija za migracije (IOM), Visoki komesarijat za izbjeglice (UNHCR) i Ured za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA).

Sporazume su potpisali ministar vanjskih poslova Katara šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani i Antonio Guterres, generalni sekretar UN-a, na marginama Doha Foruma.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.