Katar planira u SAD-u investirati 45 milijardi dolara

Katarski fond želi izbalansirati investiciju kako bi iznos izdvajanja u SAD-u bio bliži onome koji se izdvaja za Evropu (EPA)

Katarska investicijska agencija (QIA) planira povećati iznos investicija u Sjedinjenim Američkim Državama sa približno 30 na 45 milijardi američkih dolara u naredne dvije godine, kazao je jedan od čelnika ove agencije u vrijeme kada je američki državni sekretar Mike Pompeo posjetio Katar u sklopu američko-katarskog strateškog dijaloga.

Katarski fond želi izbalansirati investiciju kako bi iznos izdvajanja u SAD-u bio bliži onome koji se izdvaja za Evropu, istakao je u nedjelju izvršni direktor QIA-e Mansoor bin Ebrahim al-Mahmoud.

Tokom posjete Dohi u nedjelju, Pompeo će razgovarati sa katarskim ministrom vanjskih poslova šeikom Mohammedom bin Abdulrahmanom Al Thanijem, a na razgovorima će biti zvaničnici vlada obje države.

Druga runda dijaloga

Iz Ministarstva vanjskih poslova Katara je saopćeno kako će razgovori – koji su druga runda američko-katarskog dijaloga – biti fokusirani na pitanja iz polja politike, ekonomije, odbrane i kulture.

Dodaje se kako će biti potpisan određen broj memoranduma o razumijevanju kako bi se unaprijedile bilateralne veze Dohe i Washingtona.

Prva runda strateškog dijaloga održana je januara 2018. godine u SAD-u nakon koje su države objavile zajedničko saopćenje u kojem se ističe posvećenost obje strane promociji bilateralne trgovine i investicija, te rješavanju fiskalnih problema kako bi se smanjile prepreke regulacijske prirode.

Dvije strane su također potpisale nekoliko sporazuma i pisma namjere u poljima tehnologije, energije i saradnje u sektorima kao što su sport, obrazovanje, zdravstvo, umjetnost i kultura.

Izvor: Al Jazeera