Katar: Nismo dobili poziv za samite u Saudijskoj Arabiji

Četiri zemlje su u junu 2017. prekinule diplomatske i ekonomske odnose s Katarom (EPA)

Katar nije primio nikakvu pozivnicu za dva samita, objavio je zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova ove zemlje, govoreći o hitnim sastancima zaljevskih i arapskih lidera u Saudijskoj Arabiji, koji su zakazani za ovaj mjesec nakon napada na saudijski naftovod.

U nedjelju, saudijski kralj Salman predložio je održavanje dva samita 30. maja u Meki na kojima bi se raspravljalo o posljedicama prošlosedmičnog napada dronovima na naftovod, kao i četiri broda pored obale Ujedinjenih Arapskih Emirata, među kojima su dva saudijska tankera.

“Katar, koji je i dalje u izolaciju svojih susjeda, nije primio nikakav poziv“, rekao je u tvitu u ponedjeljak direktor Informativnog ureda Ministarstva vanjskih poslova Katara, citirajući državnog ministra vanjskih poslova Soltana bin Saada al-Muraikhija.

Blokada od juna 2017.

Rijad je optužio Iran da je naredio napade dronovima na dvije naftne stanice u kraljevini, koji su izveli pripadnici pobunjenika Husi iz Jemena.

Teheran je negirao da stoji iza napada, dok je visoki iranski vojni zvaničnik izjavio da Iran ne želi rat.

Katar je od juna 2017. godine pod blokadom Saudijske Arabije, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Egipta. Te četiri zemlje prekinule su diplomatske i ekonomske odnose s Katarom, koji optužuju da održava previše bliske veze sa Iranom i da podržava „terorizam“, što Doha negira.

Izvor: Agencije