Katar najavio ukidanje radnog sistema ‘kafala’

Zakon bi trebao stupiti na snagu do januara sljedeće godine (Al Jazeera)

Katar se obavezao da će ukinuti svoj radni sistem koji povezuje radnike migrante s njihovim poslodavcima, te od njih zahtijeva da imaju dozvolu njihove kompanije da napuste zemlju, u okviru reformi svog tržišta rada.  

Katarski premijer Abdullah bin Nasri bin Khalifa u srijedu je na Twitteru potvrdio provođenje “reforme politike i zakonodavstva kako bi se poboljšao standard radnika”, dodajući da je zemlja “potpuno predana osnovnim pravima koja se odnose na rad”.

Zakon bi trebao stupiti na snagu do januara sljedeće godine.

U izjavi koju je vladin ured poslao Al Jazeeri ministar rada najavio je i usvajanje nove legislative u vezi s nacrtom zakona o minimalnoj plaći u Kataru.

Po katarskom zakonu “Kafala” (arapska riječ za sponzorstvo), migrantski radnici moraju dobiti dozvolu od svojih poslodavaca prije nego što promijene posao, što je zakon za koji aktivisti tvrde da veže radnike za poslodavce i vodi njihovom izrabljivanju.

Katar i njegovi zakoni o radu pod lupom su otkad je ta zemlja izabrana za domaćina Svjetskog prvenstva u nogometu 2022. Vlada te zemlje obećala je da će riješiti radne sporove.

Protesti migrantskih radnika

U augustu je bilo poziva da Katar potpuno “ukloni neravnotežu moći između radnika i poslodavaca” nakon što je najmanje 5.000 radnika izašlo na ulice kako bi protestirali protiv odgađanja isplate zarađenog novca i uvjeta rada.

Radnici, od kojih je većina iz Bangladeša, rekli su Al Jazeeri da, uz loše uvjete života, nisu plaćeni četiri mjeseca, te da kompanije nisu obnovile njihove radne ugovore, zbog čega je njihov status u zemlji postao nelegalan. Također, tvrdili su da nisu dobili dokumente koji bi im omogućili da promijene posao.

Amnesty International u septembru je izdao saopćenje u kojem je naveo da su od marta 2018. “stotine migrantskih radnika” bile primorane odustati od traženja “pravde”, te da su se kućama vratili bez novca.

U izjavi za Al Jazeeru ured Vlade Katara naveo je da je “zemlja napravila znatan pomak u reformama rada” i da “nastavlja raditi s nevladinim organizacijama i Međunarodnom organizacijom rada (ILO) kako bi osigurala da reforme imaju efekta”.

U srijedu je ILO pozdravio potez Katara, koji, ipak, prvo treba odobriti Savjetodavno vijeće, kao i vladar zemlje, Tamim bin Hamad Al Thani.

Izvor: Al Jazeera