Katar cilja na kinesko turističko tržište

Kao dio sporazuma, QTA je najavila otvaranje svog prvog predstavničkog ureda u Kini (Al Jazeera)

Katarska turistička zajednica potpisala je s Kineskom nacionalnom upravom za turizam bilateralni sporazum za privlačenje kineskih turista.

Sporazum je postignut tokom učešća Katara na 22. zasjedanju Generalne skupštine Svjetske turističke organizacije, koja je održana u gradu Chengdu, u provinciji Sečuan, na jugozapadu Kine. 

Sporazumom se Kataru daje status odobrenog turističkog odredišta u Kini, što ovoj državi omogućava pristup najvećem svjetskom turističkom tržištu i promoviranje turizma u Kataru kroz pokretanje medijskih kampanja i propagandnih aktivnosti u Kini.

Kao dio sporazuma, QTA je najavila otvaranje svog prvog predstavničkog ureda u Kini, u glavnom gradu Pekingu, koji će voditi u saradnji s kineskom kompanijom PHG Consulting.

Najveće tržište na svijetu

Rashed Al Qurese, izvršni direktor za marketing i promociju u QTA-i, pojašnjava da će se marketinške aktivnosti odvijati kroz integriranu promotivnu kampanju, koja će uključivati radionice, oglase u medijima, plakate i promotivne posjete između dvije države.

Dodaje da je Katar posvetio veliku pažnju razvoju sektora turizma, istakavši da otvaranje ureda QTA-e u Kini pruža mogućnost Kataru da promovira svoju državu na najvećem turističkom tržištu u svijetu.

Također, ovakav potez doprinosi razvijanju odnosa s kineskim turističkim agencijama u cilju promoviranja Katara kao turističke destinacije, smatra Qurese.

Predstavništvo u Kini je treći ured QTA-e u Aziji, a deveti u svijetu, čime se pridružuje širokoj međunarodnoj mreži, koja pokriva Veliku Britaniju, Irsku, Francusku, Njemačku, Austriju, Švicarsku, Italiju, Tursku, Sjedinjene Američke Države, tržište zemalja Vijeća za zaljevsku saradnju i jugoistočnu Aziju.

Hassan Al Ibrahim, šef Sektora za razvoj katarskog turizma, kaže da učešće Katara na 22. sjednici UNWTO-a govori o ulozi ove države kao otvorene turističke destinacije prema svijetu koja sudjeluje u aktivnostima i programima koje je pokrenula Organizacija Ujedinjenih naroda.

Ibrahim dodaje da je učešće katarske delegacije bilo aktivno i da su se njeni članovi imali priliku sastati s Talebom Rifaijem, generalnim sekretarom UNWTO-a, kao i s brojnim ministrima turizma i predstavnicima delegacija zemalja učesnica sa Bliskog istoka i Istočne Azije, te razgovarati o načinima za jačanje i razvoj saradnje u oblasti turizma.

Svjetski dan turizma u Dohi

Osvrčući se na sporazum potpisan s kineskom stranom, Ibrahim kaže: “Veoma smo uzbuđeni zbog saradnje s našim partnerima u kineskom turističkom sektoru, što nam omogućava da gostima iz Kine ponudimo naše poznato gostoprimstvo. Radujemo se pružanju dobrodošlice posjetiteljima koji istražuju našu kulturnu baštinu i prirodne ljepote.”

Prošle godine je broj kineskih turista bio veći od 130 miliona, zbog čega su se našli u fokusu pažnje brojnih država, institucija i turističkih zajednica.

Planirano je da 27. septembra Doha, glavni grad Katara, bude domaćin obilježavanja Svjetskog dana turizma, na kojem se očekuje učešće ključnih ličnosti međunarodne turističke zajednice.

Izvor: Al Jazeera