Oglasi

Katar: Arapski svijet smatra Hamas pokretom otpora

Katar podržava palestinski narod, a ne Hamas, kaže katarski šef diplomatije.

Smith o podršci Katara narodu Palestine

Ministar vanjskih poslova Katara Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani rekao je da je Hamas u očima arapskog svijeta "legitiman pokret otpora", uprkos tome što ga većina svijeta, na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama smatra terorističkom organizacijom.

U intervjuu za Russia Today, Al-Thani je rekao: "Mi ne podržavamo Hamas, mi podržavamo palestinski narod".

Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein prekinuli su sve veze s Katarom, optuživši ga da podržava terorizam, uključujući podršku Hamasu i Muslimanskoj braći.

Katar oštro odbacuje te navode i smatra ih neosnovanim.

Koordinirano sa SAD-om

Hamas vlada Gazom od 2007. Gaza, u kojoj živi gotovo dva miliona Palestinaca, nalazi se pod izraelskom blokadom već deceniju.

Al-Thani je rekao da se u Kataru nalaze politički predstavnici Hamasa, ali da to ne znači da Katar podržava Hamas.

Katarski šef diplomatije ranije je rekao Al Jazeeri da je prisustvo predstavnika Hamasa u Dohi koordinirano sa SAD-om i usmjereno ka podsticanju palestinskoj jedinstva.

Hamas je pozdravio izjavu ministra Al-Thanija, koji ga je opisao kao pokret otpora. Glasnogovornik Hamasa Fawzi Barhoum, rekao je da ta izjava "izraz vrijednosti i principa karakterističnih za prestižnu zemlju poput Katara".

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.