Katalonski Parlament traži ukidanje monarhije, Sanchez prijeti

Pedro Sanchez je na Twitteru reagirao na glasanje katalonskog Parlamenta (Arhiva)

Katalonski Parlament je glasanjem donio rezoluciju u kojoj se poziva na ukidanje monarhije u Španiji, na što je španski premijer Pedro Sanchez zaprijetio sudom, nazivajući je “neprihvatljivom”.

Separatistički pokreti i lijeva koalicija protivnika nezavisnosti En Comu Podem (Zajedno možemo) ujedinili su se i dali glas rezoluciji u kojoj se osuđuje “upletanje kralja u katalonski sukob” i traži “ukidanje preživjele i nedemokratske institucije kao što je monarhija”.

Kralj Filip VI je na meti kritike u Kataloniji, posebno nakon oštrog govora koji je uputio katalonskim pristašama nezavisnosti u vrijeme krize koja je izbila lani u jesen.

‘Rezolucija neprihvatljiva’

Socijalist Sanchez je sve dosad oprezno manevrirao u katalonskoj krizi i nakon dolaska na vlast je uspostavio dijalog s pristašama katalonske nezavisnosti, predloživši referendum o većoj autonomiji Katalonije i odbijajući bilo kakav referendum o njenom samoodređenju.

Na vlast je došao 1. lipnja, pošto su radikalna ljevica, baskijski nacionalisti i katalonske pristaše nezavisnosti izglasali nepovjerenje konzervativnom Marianu Rajoyju, bez čije podrške on ne može vladati.

Sanchez je na Twitteru reagirao na glasanje katalonskog Parlamenta, rekavši da je “rezolucija koju je donio katalonski Parlament neprihvatljiva”.

“Ova Vlada će poduzeti pravne mjere koje su joj na raspolaganju kako bi odbranila zakon, ustav i državne institucije”, dodao je, ne navodeći o kakvim je mjerama riječ.

Izvor: Agencije