Katalonske stranke traže proglašenje nezavisnosti

Madrid prijeti da će po ukidanju autonomije Katalonije odmah smijeniti Puigdemonta (EPA)

Katalonska vladajuća koalicija “Zajedno za ‘da'” i njen partner Kandidatura narodnog jedinstva (CUP), koje u katalonskom parlamentu imaju 72 od 135 zastupnika, predložile su proglašenje neovisnosti Katalonije. 

“Uspostavimo republiku Kataloniju, kao neovisnu i suverenu državu, pravnu, demokratsku i socijalnu”, navedeno je u tekstu prijedloga ovih stranaka.

Stranke u katalonskom parlamentu počele su iznositi prijedloge za rješenje krize u Španjolskoj. 

No, oporbene stranke u katalonskom parlamentu – Narodna strana i Građani – poručile su da neće glasati o navedenom prijedlogu jer je protivan španjolskom Ustavu te nezakonit.

Glasanje je predviđeno do kraja dana.

Rajoy: ‘Prvo ćemo smijeniti Puigdemonta’

El Pais prenosi da su se ljudi počeli okupljati ispred katalonskog parlamenta uoči početka sjednice zakazane za podne po lokalnom vremenu.

Španjolski Senat počeo je sjednicu na kojoj treba glasati o smjeni vlade Katalonije nakon što je ta regija 1. listopada održala referendum o neovisnosti.

Premijer Mariano Rajoy izjavio je u obraćanju Senatu da će prvi potez službenog Madrida, ako senatori odobre posebne ovlasti u slučaju Katalonije, biti smjena katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta, javio je AP.

“Ono što se događa u Kataloniji predstavlja jasno kršenje zakona, demokracije, prava svih i takvo nešto imat će posljedice”, poručio je Rajoy.

Prema njegovim riječima, posebne ovlasti, koje podrazumijevaju upravljanje katalonskom policijom, financijama, javnim medijima, telekomunikacijama i informatičkim službama tijekom idućih šest mjeseci do održavanja izvanrednih izbora u Kataloniji, “ne znače oduzimanje sloboda Kataloncima, već njihovu zaštitu”.

AP navodi kako se očekuje da će senatori usvojiiti izvanredne mjere koje je predložila vlada u Madridu za preuzimanje kontrole nad Katalonijom.

Izvor: Agencije