Karzai okrivio Pakistance za napad

Ne zna se ko je izvršio napade, ali se sumnja na sunitske oružane grupe iz susjednog Pakistana (EPA)

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai okrivio je u srijedu pakistansku grupu za bombaške napade u tri afganistanska grada, u kojima je poginulo najmanje 59 osoba u utorak, što bi moglo dovesti do novih napetosti u odnosima s Islamabadom.

U najtežem sektaškom napadiu u Afganistanu od pada talibana vlade, u svetištu u srcu Kabula ubijeno je 56 osoba, uključujući i američkog državljanima, javlja AP.

“Lashkar-e-Jhangvi sa sjedištem u Pakistanu preuzela je odgovornost za ovaj napad … Mi ćemo slučaj vrlo pažljivo istražiti i o tome ćemo razgovarati s pakistanskom vladom”, rekao je Karzai nakon otkazivanja sastanka u Londonu i povratka u Afganistan.


Hamid Karzai [EPA]

“Ovo je prvi napad ove vrste u Afganistanu, na vrlo važan religijski blagdan. Ovo su, bez sumnje, neprijatelji Afganistana, naroda Afganistana i islama”, izjavio je Kazrai prilikom posjete bolnici gdje su zbrinuti povrijeđeni u eksploziji.

Suniti i šiiti braća

Do sada je decenijski afganistanski rat bio pošteđen sektaškog nasilja.

Afganistanska šiitska zajednica, većinom Hazare, čini oko 20 posto od oko 30 miliona ukupnog stanovništva Afganistana.

“Ovo nije afganistanski. Napadači su došli izvana. Suniti i šiiti u Afganistanu su kao braća”, kazao je Rahmaz Ali, šiitski lider u Kabulu.

Napadače su osudile i talibanske snage, koje proteklih 10 godina vode rat protiv afganistanskih snaga i njihovih koalicionih saveznika iz NATO-a.

“Bili smo veoma tužni kada smo saznali da su se desile eksplozije u Kabulu i Mazar-i-Šerifu, gdje su ljudi poginuli od neprijateljske nemuslimanske i neljudske akcije”, kaže se u saopćenju Zabihullaha Mujahida objavljenom na internet stranici grupe.

Reakcija SAD-a

Napade su osudile i SAD i poručile kako neće dozvoliti da Afganistan upadne u ekstremizam.

Državna tajnica SAD-a Hillary Clinton je nazvala bombaške napade “žalosnim”.

“Oni koji su odgovorni za napade pokazuju kompletno nepoštivanje afganistanskog naroda, koji nastoji učiniti svoju državu stabilnom, mirnom i demokratskom”, kazala je u saopćenju.

Tokom talibanske vlasti u Afganistanu je šiitima bilo zabranjeno javno obilježavanje Ašure.

“SAD će nastaviti saradnju s afganistanskom vladom i narodom u borbi s nasilnim ekstremizmom i nastavkom napretka ka mirnom, demokratskom i prosperitetnom Afganistanu.”

Tokom talibanske vlasti u Afganistanu je šiitima bilo zabranjeno javno obilježavanje Ašure.

Ašure je jedan od najvažnijih šiitskih praznika, tokom kojeg se obilježava smrt imama Huseina, unuka poslanika Muhammeda, kojega su 680. godine ubile jedinice omejadskog halife Jazida u Karbali.

Ašure je i državni praznik u Afganistanu.

Izvor: Al Jazeera i agencije