Karikature – oružje palestinskog otpora

Prikaz napada palestinskih komandosa na izraelsku vojnu bazu (Al Jazeera)

Piše: Atef Daghlas

NABLUS – Nakon što mu je jedan izraelski oficir ukrao karikaturu, koja je potom prepravljena i iskrivljena objavljena na društvenim mrežama, Hasan Abadi je bio potresen. Međutim, to mu je, istovremeno, bio motiv i potvrda da je na pravom putu i da je njegova borba zasmetala okupatoru.

Početkom juna glasnogovornik izraelske vojske Avichay Adree plagirao je i iskrivio karikaturu palestinskog umjetnika Hasana Abadija o nestanku trojice doseljenika u Hebronu (jug Zapadne obale). Karikatura je potom prikazana kao rad koji potiče na terorizam.

Ovaj, ali i drugi incidenti kojima su Abadija izložile izraelske vlasti na kraju su rezultirali njegovim hapšenjem. Smatra da je to bila reakcija okupatora na njegovo otkrivanje sistematskih zločina protiv palestinskog naroda.

Hasan se karikaturama bori protiv okupacije [Al Jazeera]

Abadi kaže da se karikaturisti služe “univerzalnim jezikom ljudske civilizacije”, koji je u stanju sažeti cijele knjige i vremenske epohe u jednu sliku, te tako izraziti patnje i bolove palestinskog naroda i da je karikatura kao takva u stanju pokrenuti emocije.

I prije nego što su mu Izraelci ukrali radove njihov sigurnosni aparat i mediji su se bili urotili protiv njega i drugih palestinskih karikaturista. Optuživali ga za antisemitizam, iskrivljivali njegove radove i hapsili ga.

Čak ga je i palestinska policija proganjala zbog “huškačkih i provokativnih” karikatura. Pritvoren je na 15 dana, nakon čega je ispitivan više puta samo zbog toga što je odbio da se povinuje.

Uprkos tome, ovaj palestinski umjetnik nije posustao. Njegovi radovi su sve više zastupljeni na društvenim mrežama, naročito u vrijeme izraelske agresije.

Palestinski karikaturista Mohammad Saba'aneh kaže da je ovaj oblik umjetnosti blizak narodu i da ostavlja veliki trag.

Za Al Jazeeru je dodao da se izraelska obavještajna služba bori protiv “karikaturista palestinskog otpora”, te da je i sam bio žrtva administrativnog pritvora bez ikakve optužbe.

Izvor: Al Jazeera