Kandić: Protivljenje ulasku Kosova u Interpol odmaže Srbima

Mala demarkacija je potrebna, ali nakon priznanja Kosova u postojećim granicama, predlaže Nataša Kandić (EPA)

Osnivačica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je da reakcije u Srbiji povodom neučlanjenja Kosova u Interpol pokazuju da “ne postoji razumevanje da bez približavanja dve zajednice oko zajedničkih interesa, kao što je vladavina prava, nema normalizacije odnosa”.

Po njezinim riječima, “politika sprečavanja članstva Prištine u međunarodnim organizacijama odmaže Srbima na Kosovu”.

Kandić je za Danas ocijenila da se time Srbima “uskraćuje pristup mehanizmima za zaštitu ljudskih prava, poput Evropskog suda za ljudska prava”.

Nije jasna Vučićeva politika

“Razuman i pristojan svet je očekivao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić podrži članstvo Kosova u Interpolu, zato što bi to bilo u interesu Srba koji tamo žive, cele regije, ali i uslov za normalizaciju odnosa”, smatra Kandić.

Navela je kako mu Vučićeva politika za Kosovo “nije jasna”.

“Ako predsednik predlaže priznanje Kosova uz pripajanje Mitrovice i još nekih delova severa Kosova, to je loše rešenje. Mitrovica je važna za Srbe u centralnom Kosovu. Tu su bolnice, fakulteti, sud i druge ustanove od egzistencijanog značaja za Srbe. Ako nema Mitrovice, Srbi će napustiti Kosovo”, ocijenila je Kandić.

Srbi nisu integrirani u kosovsko društvo

Smatra kako bi “dobro rješenje bilo ekonomsko osnaživanje Mitrovice i Gračanice” te da se “Srbima prenese znanje o novim tehnologijama i digitalizaciji”.

“Rešenje za Kosovo mora da uključuje poboljšanje uslova života, političkih i ekonomskih prava Srba. Srbi nisu integrisani u kosovsko društvo…”

“Razumem da je neka mala demarkacija potrebna, ali to treba ostaviti da se radi u dobrosusedskoj atmosferi, nakon priznanja Kosova u postojećim granicama”, kazala je Kandić.

Izvor: Agencije