Kanadska pokrajina Ontario se suočava sa recesijom

Vlada Ontarija će potrošiti 30 milijardi dolara u cilju ekonomskog oporavka (EPA)

Kanadska pokrajina Ontario, koja je sa oko 15 miliona stanovnika najmnogoljudnija u Kanadi, priznala je da se suočava s recesijom.

Prema pisanju The Globe and Maila deficit kanadske pokrajine Ontario će se 2021. godine povećati na 38,5 milijardi dolara, što je skoro dvostruko više nego što je predviđeno u martu, kada je ministar finansija Rod Phillips izjavio da je pokrajina u recesiji kao rezultat pandemije COVID-19.

Vlada Ontarija objavila je u srijedu svoj finansijski izvještaj za prvo tromjesečje, koji je otkrio da će vlada potrošiti 30 milijardi dolara u cilju ekonomskog oporavka, što se bitno razlikuje od brojke najavljene u martu – 17 milijardi dolara.

U dokumentu se kaže da je BDP pokrajine opao za dva procenta u prvom kvartalu, a ekonomisti predviđaju da će pasti za 6,6 procenata do kraja godine, prenosi Tanjug.

Pokrajina je izgubila skoro 1,2 miliona radnih mjesta između februara i maja, “znatno vise od gubitaka zabilježenih u proteklim recesijama”, navodi se u izvještaju.

Vlada Ontarija je u martu prognozirala 20,5 milijardi dolara deficita, što je više nego dvostruko u odnosu na deficit u iznosu od devet milijardi dolara prošle godine.

Fokus na zdravlju stanovnika

S obzirom da Ontario predviđa drugi talas korona virusa najesen, ministar Phillips je rekao da je vlada prije svega fokusirana na zdravlje stanovnika.

On smatra da će ugostiteljska i turistička industrija biti najteže pogođene, jer su se promijenile navike potrošača.

Nova planirana ulaganja Ontarija uključuju 4,4 milijarde dolara za zdravstvenu zaštitu, a tu ulaze i domovi za dugotrajno zbrinjavanje, povećano testiranje i trošenje na ličnu zaštitnu opremu, 7,3 milijarde dolara za inicijative kao što su privremeni program za pomoć tokom pandemije u provinciji i četiri milijarde dolara ulaganja u opštine i tranzit.

U junu i julu zaposlenost u Ontariju porasla je za 528.600 radnih mjesta, a stopa nezaposlenosti smanjena je na 11,3 posto.

Prodaja nekretnina u Ontariju porasla je za 56,6 posto u maju i 67 poto u junu nakon pada tokom dva uzastopna mjeseca.

Što se tiče sektora proizvodnje, prodaja je u maju porasla 17,5, a maloprodaja za 14,2 posto.

Izvor: Agencije