Kanadska konjička policija dozvolila hidžab

Uniforma konjičke policije datira od 1880-ih godina (Reuters)

Kraljevska kanadska konjička policija će dozvoliti policajkama muslimankama da nose hidžab, uskladivši uniformu da “bolje odražava različitosti” u kanadskim zajednicama.

“Komesar Kraljevske kanadske konjičke policije je nedavno odobrio ovaj dodatak uniformi”, rekao je za AFP Scott Bardsley, glasnogovornik Ralpha Goodalea, ministra javne sigurnosti.

“Ovaj potez je zamišljen kako bi bolje odražavao različitosti u našim zajednicama i kako bi ohrabrio više muslimanki da razmisle o Kraljevskoj kanadskoj konjičkoj policiji kao mogućoj karijeri.”

Ova politika je tiho uvedena unatoč činjenici da nijedna policijaka nije od početka godine zatražila da nosi hidžab.

Popuštanje pravila

Međutim, u protekle dvije godine gotovo 30 policajacaje  tražilo popuštanje pravila iz vjerskih ili kulturalnih razloga, izvijestio je montrealski dnevni list La Presse, navodeći kao izvor prepisku između Goodalea i komesara policije Boba Paulsona.

U memorandumu je navedeno da je kao dio uniforme izabrana vrsta hidžaba koja se može brzo i lako po potrebi skinuti.

Kraljevska kanadska konjička policija su treće policijske snage u Kanadi koje su dozvolile hidžab kao dio uniforme, nakon policije u Torontu i Edmontonu.

Uniforma – koju čine crvena serž tunika, kožne jahaće čizme i šešir širokog oboda – datira iz 1880-ih godina i zadnji put je ažurirana 1990. kako bi se omogućilo policajcima Sikhima da nose turbane.

Jučer je i policija Škotske objavila da će hidžab biti dio zvanične uniforme u skladu sa planovima za stvaranje različitijih snaga.

Škotska policija je navela da se nada da će ovaj potez “ohrabriti žene iz muslimanskih zajednica, koje ranije nisu razmišljale o karijeri u policiji, da promijene mišljenje.”

Izvor: Agencije