Kanada poziva na milost za svoje građane osuđene na smrt u Kini

Kanadska policija je 2018. u Vancouveru uhapsila finansijsku direktoricu Huaweija Meng Wanzhou, na osnovu potjernice SAD-a (Reuters)

Kanada je “ozbiljno zabrinuta” odlukom Kine da osudi na smrt četvrtog Kanađanina pod optužbom za krijumčarenje droge te je zatražila milost za sve Kanađane koji su suočeni sa smrtnom kaznom u toj zemlji, kazali su u petak dužnosnici kanadskog ministarstva vanjskih poslova.

Smrtna kazna protiv Kanađanina Yea Jianhuia, osuđenog zbog prijenosa i proizvodnje droge, druga je takva odluka kineskog suda u nekoliko dana.

“Dvije smrtne kazne izrečene posljednjih dana kanadskim državljanima izazivaju veliku zabrinutost”, kazala je glasnogovornica kanadskog ministarstva Angela Savard, prenijela je Hina pozivajući se na dpa.

Kanada se protivi smrtnoj kazni u svim slučajevima, bilo gdje, dodala je.

“Kanada konzistentno prenosi Kini svoje čvrsto suprotstavljanje smrtnoj kazni i to će i dalje nastaviti”, dodala je.

“Kanada traži milost za sve kanadske državljane koji su osuđeni na smrt te poziva Kinu da pokaže milost prema Yeu”, istaknula je glasnogovornica.

Druga presuda na smrt u dva dana

Sud u Kini saopštio je danas da je osudio još jednog Kanađanina na smrt zbog transporta i proizvodnje droge, i to je drugi kanadski državljanin za dva dana kojem je izrečena smrtna presuda u Kini zbog optužbi u vezi sa drogom i četvrti od kada je u Kanadi 2018. godine uhapšena direktorica Huaweija.

Odnosi između dvije zemlje počeli su se naglo pogoršavati nakon što je kanadska policija uhapsila finansijsku direktoricu Huaweija Meng Wanzhou u Vancouveru, na osnovu potjernice Sjedinjenih Američkih Država, javlja Tanjug.

Na pitanje da li su presude kanadskim državljanima povezane sa slučejem Meng, portparol kineskog Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin je rekao da kineski pravosudni organi “rade ne slučajevima nezavisno” i dodao da kanadska strana zna koji su korijeni teškoća u bilateralnim odnosima.

Kanađanima dvije smrtne kazne prošle godine

Kanadski državljanin Ye Jianhui osuđen je na smrt nakon suđenja u gradu Foshanu na jugu zemlje, dan nakon što je ista presuda izrečena i Xuu Weihongu.

Navedeno je da je policija u sobi koju je koristio s još petoricom ljudi, pronašla 218 kilograma bijelog kristala, poznatog kao ekstazi.

Od preostale petorice, jedna osoba je također osuđena na smrt, dok su ostali dobili zatvorske kazne.

Prošle godine u Kini su na smrt osuđeni Kanađani Robert Lloyd Schellenberg i Fan Wei, zbog optužbi u vezi sa drogom.

Nekoliko dana nakon što je Meng uhapšena, kineska policija je uhapsila kanadskog biznismena Michaela Spavoru i bivšeg diplomatu Michaela Kovriga, koji su ove godine optuženi za špijunažu.

Izvor: Agencije