Kamenjem po koloni ubijenih Vlaseničana

Arhivska fotografija masovne grobnice otkrivene kod Vlasenice u kojoj su posmrtni ostaci Bošnjaka (EPA)

Osma kolektivna dženaza bošnjačkih žrtava iz Vlasenice, koje su tokom rata u Bosni i  Hercegovini pogubile srpske snage, zakazana je za subotu na mezarju Rakita.

Noć ranije, uz molitvu i suze ispred Komemorativnog centra u Tuzli, ispraćeni su posmrtni ostaci 26 bošnjačkih žrtava Vlasenice.

Kamion koji je u petak navečer prevozio 26 tabuta sa posmrtnim ostacima ubijenih Vlaseničana, te kolona vozila u kojoj su se nalazili članovi porodica žrtava, napadnuta je kamenjem u mjestu Dragasevac na području vlaseničke općine.

Prema riječima Hazima Mujčinovića, člana Organizacionog odbora za organizaciju dženaze i ukopa žrtava, desetak muškaraca koji su se nalazili ispred jedne prodavnice u Dragasevcu zasulo je kamenicama kolonu i puka je slučajnost da niko nije povrijeđen. 

O razmjerama zločina koji su na području Vlasenice izvršili pripadnici Novosadskog i Užičkog korpusa Jugoslovenske narodne armije, te vojska i policija Republike Srpske, dovoljno govori činjenica da će među žrtvama genocida biti ukopano i četvero maloljetnika- Šahija Berbić (1975); Velida Alihodžić (1976); Ferida Osmanović (1975); Hazim Korkutović (1975), te 74- godišnja Durić Hanifa (1918). 

Tabut sa posmrtnim ostacima 17-godišnje Feride Osmanović ispratili su brat Ibro i sestra Fatima sa ostalim članovima porodice.

“Nema riječi kojima bismo opisali tugu i gorčinu koju osjećamo. Naša sestra je zapaljena, a njeni posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice Pelemiš”, kazuje Ibro, ističući da je u vlaseničkom genocidu izgubio još dva brata.

Etničko čišćenje

Jasminka Alilović iz Vlasenice oprostila se od posmrtnih ostataka brata Jasmina Ferhatbegovića (1972).

“Ubijen je u logoru Sušića. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz nekoliko masovnih grobnica”, kroz suze je jedva izgovorila Alilović.

Forenzičari su 20 godina tragali za posmrtnim ostacima žrtava, koji su najvećim dijelom ekshumirani u masovnim grobnicama Ogradice, Pelemiš i Rakita, te u više pojedinačnih grobnica.

„Ovo je osma kolektivna dženaza. U etničkom čišćenju i genocidu ubijeno je oko 2.764 stanovnika Vlasenice, a od toga 265 djece. Oko 700 žena iz Vlasenice prošlo je torture, a mnoge su silovane. Do danas je izvršena identifikacija i obavljen je ukop za 319 žrtava, od čega je 284 ukopano u šehitluku „Rakita“. 

“Ovaj minoran broj ukopanih nam nameće pitanje, da li će i kada svi nevino stradali Bošnjaci Vlasenice biti na dostojan način sahranjeni“, kazao je Mujo Hadžiomerović, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske.

Izvor: Agencije