Kaleidoskop kulture pretvara Novi Sad u ‘grad scenu’

Izložba švicarskog dizajna 'Swiss style now' u holu Željezničke stanice bit će otvorena do 15. oktobra (Kaleidoskop kulture / Facebook)

Kaleidoskop kulture, iza kojeg stoji Novi Sad 2021 – evropska prijestonica kulture, drugi put, na više od 80 lokacija, od 24. augusta do 30. septembra, kroz kulturu zajedništva pretvara Novi Sad u “grad scenu”.

Kaleidoskop kulture je drugačiji po tome što povezuje prostore i programe, kao i same aktere: od ustanova kulture, vaninstitucionalne scene, umetnika do samih građana, Kaleidoskop kroz više umetnosti predstavlja jedinstvenu sliku raznolikosti Novog Sada. Sa više od 400 programa svako će biti u prilici da oblikuje svoj kaleidoskop kulture”, navode organizatori.

Tako ovaj grad postaje centar svjetskog dizajna, a uz to, ove sedmice Kaleidoskop kulture donosi radionicu za djecu, omladinski angažirani teatar, prvi festival srbijanskog džeza, akciju uređenja i čišćenja oaze Bici s volonterima i druge sadržaje.

Vizuelna umjetnost u okviru Kaleidoskopa ove godine dobija svoje mjesto kroz dvije izložbe – izložba finskog dizajna “Inovativni finski dizajn” u kulturnoj stanici Eđšeg, koja će trajati od 22. septembra, i švicarskog dizajna “Swiss style now” u holu Željezničke stanice, koja će biti otvorena do 15. oktobra.

Izložba “Inovativni finski dizajn” početak je obilježavanja Sedmice finske kulture, u okviru čega Novosađane 21. septembra očekuje radionica za djecu i književna večer.

Ko su glavni junaci popularnih finskih knjiga i stripova o porodici Mumin otkrit će “Radionica za djecu: Mumin” u subotu s početkom u 11 sati, u kulturnoj stanici Eđšeg, koja će najmlađe sugrađane, kroz tehnike crtanja, odvesti u neobičan svijet Muminove doline. Književna večer, istog dana, na istom mjestu, ali u 19 sati predstavit će jednu od najčitanijih i najprevođenijih finskih autorica za djecu i odrasle, Tove Jansson, autorice serijala knjiga i stripova o porodici Mumin. 

Također i izložba švicarskog dizajna bit će upotpunjena predstavljanjem projekta pobjednika 14. Praškog kvadrijenala Filipa Jovanovskog “Ova zgrada govori istinu”, koji se bavi problemom javnih prostora. Performans u okviru tog projekta bit će izveden u holu Željezničke stanice najprije 22. septembra u 12 sati, zatim uvečer u 20, a 23. i 24. septembra u tri termina: od 12, 17 i 20 sati.

Svjetski dan čišćenja

Novi Sad ove godine pridružuje se i globalnom pokretu povodom obilježavanja Svjetskog dana čišćenja (World Cleanup Day) pokazujući da su kultura i zajedništvo itekako dio zaštite naše okoline.U subotu, 21. septembra, od 10 do 13 sati, bit će organizirana akcija koja obuhvata čišćenje i uređenje na potezu plaže Bećarac, a centralna tačka okupljanja jest oaza Bici iza Rektorata, prostor koji su uredili aktivisti udruženja “Eko kurir” prošle sezone uz podršku Novi Sad 2021 – evropska prijestonica kulture, preko projekta “Nova mesta – mikrogranting”.

Snage u ovoj akciji udružili su i Novosadski volonterski servis, OPENS 2019, JCI Novi Sad, Aktiv NS i pozivaju sve Novosađane, koji su voljni, da im se pridruže.

“Ideja je da udruženim snagama očistimo veoma prometne mikrolokalitete, sa ciljem da skrenemo pažnju javnosti da svi moramo više brinuti i čuvati okolinu u kojoj živimo i boravimo. Na ovaj način nova mesta žive i okupljaju različite ljude i ideje. Ne postoji skriveni cilj, svi činimo okruženje i svi možemo da utičemo da ono bude čisto i zdravo. Obezbedili smo osveženje tokom rada, sa sobom ponesite dobru energiju i radne rukavice”, rekao je Vojislav Prkosovački ispred Novosadskog volonterskog servisa.

Svjetski dan čišćenja jedan je od najvećih civilnih pokreta koji ujedinjuje 157 zemalja širom planete sa zajedničkim ciljem koji nadilazi sve nacionalne, vjerske i kulturne razlike.

Ideja i prva akcija nastala je 2008. u Estoniji, a danas, 11 godina kasnije, jednostavna ideja prerasla je u globalni pokret.

Omladinski aktivizam 

Krajem ove sedmice u Novom Sadu održat će se i Festival omladinskog angažovanog teatra, koji je nastao u okviru projekta “EYE – Net”! Osim novosadskih predstava, 20. i 21. septembra teatri stižu iz Mađarske, Hrvatske, Slovenije i Italije.

Sve predstave igrat će se u nekoliko lokalnih škola, kao i na platou ispred kulturne stanice Svilara. Tokom dva dana festivala bit će izvedeno osam predstava.

Kaleidoskop kulture četvrte sedmice donosi i prvi Festival srpskog džeza, koji će biti održan 20. i 21. septembra u kulturnoj stanici Svilara, a u organizaciji NVO “Kovači kulture”. Nova prilika da se promoviraju domaći muzičari i stvaraoci, s jedne strane, a s druge, novi događaj za sve poštovaoce i ljubitelje kvalitetnog džez zvuka.

I u petak i u subotu program će početi u 21 sat, a ulaz je slobodan.

Prve večeri nastupit će “The New Now Trio”, džez trio iz Novog Sada koji čine renomirani muzičari – Milena Jančurić (flauta), Vladimir Samardžić (bas) i Saša Ignjatović (perkusije).

Osim njih, Novosađane iste večeri očekuju i “MoveMental Bend”, najnoviji projekt novobečejca Tibora Buraija. Druga večer rezervirana je za trio “Out of form” Bogdana Đurđevića, koji je već nastupao s poznatim umjetnicima, poput Vasila Hadžimanova, Lene Kovačević, grupe Zemlja gruva. Na samom kraju festivala nastupit će jazz fusion kvintet Vladimira Tubića.

Izvor: Al Jazeera