Kako se Bin Salman dokopao najveće saudijske građevinske kompanije

SGB, kompanija koja je imala više od 100.000 zaposlenih, najveća je građevinska firma u Saudijskoj Arabiji (Al Jazeera)

Saudijska vlada očekuje da će preuzeti 35 posto udjela u građevinskom gigantu Saudi Binladin Group, najvećoj građevinskoj firmi u Kraljevini, kao dio finansijskog poravnanja sa saudijskim vlastima, javila je agencija Reuters, pozivajući se na izvore.

Pojedini izvori su potvrdili da brojka od 35 posto, koja je ranije bila nepoznata, predstavlja ukupan udio predsjednika Bakra Binladina i njegove braće Saleha i Saada, koji su bili zatočeni u hotelu “Ritz-Carlton” u Rijadu u novembru, u okviru antikorupcijske kampanje, kako ju je nazvao Rijad.

SGB je saopćio polovinom januara da nastavlja poslovati kao privatna kompanija u vlasništvu svojih akcionara te da nastavlja svoje poslove s vladom, što čini najveći dio njihovih ugovora.

Više od 100.000 zaposlenih

Kompanija je izdala saopćenje nakon vijesti da je Rijad preuzeo administrativnu kontrolu nad Binladin korporacijom i da razmatra prebacivanje jednog dijela njenog kapitala državi.

Još uvijek nije došlo do formalnog prenosa kontrole nad SGB-om u ruke saudijskim vlastima, što produžava neizvjesnost oko budućnosti kompanije dva mjeseca nakon što je najavila da će pojedini akcionari možda prenijeti dio svojih akcija državi zbog neizmirenih obaveza.

Nakon zatvaranja članova porodice Binladin, Ministarstvo finansija je formiralo petočlanu komisiju, u čijem su sastavu bila dvojica braće Binladin i tri nezavisna biznismena, kako bi se počelo s procesom rekonstruiranja firme.

SGB, kompanija u porodičnom vlasništvu, koja je imala više od 100.000 zaposlenih na svom vrhuncu, najveća je građevinska firma u Saudijskoj Arabiji i ima važno mjesto u saudijskim planovima u oblasti nekretnina i velikim industrijskim i turističkim projektima koji bi pomogli diverzifikaciju ekonomije u Kraljevini i smanjili ovisnost o nafti.

Grupacija je pogođena recesijom u građevinskom sektoru zbog pada cijena nafte u posljednjih nekoliko godina, ali i zbog odgađanja države da plati velike projekte i privremenog isključivanja iz novih državnih ugovora nakon nesreće koja se desila 2015. godine, prilikom pada krana u Velikoj džamiji u Mekki, kada je stradalo 107 osoba.

Izgradnja palača za kralja i prinčeve

Finansijske poteškoće su, također, dovele do kašnjenja isplate plata desecima uposlenih u SGB-u, uglavnom stranim radnicima s niskim primanjima, koji su na kraju ostali bez posla i vratili se u svoje države.

Kompanija se, kako se čini, uspjela izvući iz krize sredinom 2016. godine, nakon što je angažirala strane eksperte, koji su izradili novi poslovni plan fokusiran na izgradnju projekata za privatni sektor, koji nudi zabavne sadržaje i na poslove u inostranstvu.

Prema informacijama koje su u februaru izvori dostavili Reutersu, SGB je dobio ugovor u projektu izgradnje palača za kralja Salmana bin Abdul Aziza i prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana te drugih istaknutih prinčeva u projektu Neom na obali Crvenog mora.

Izvor: Agencije