Kako od Sanadera oduzeti nelegalnu imovinu?

Vrhovni sud Hrvatske povećao je nekadašnjem hrvatskom premijeru kaznu na šest godina zatvora (Arhiva)

Glavni hrvatski državni tužilac Dražen Jelenić izjavio je danas da će država razmotriti sve mogućnosti koje im stoje na raspolaganju kako bi od bivšeg premijera Ive Sanadera, u skladu sa pravosnažnom presudom, oduzela protivpravno stečenu imovinsku korist u slučaju „Planinska“.

„Razmotritćemo sve mogućnosti koje stoje na raspolaganju. Jedan dio imovine još je blokiran, naravno da nam je interes kao državi i Državnom tužilaštvu da se izvrši pravosnažna sudska presuda pa i u onom dijelu koji se odnosi na oduzimanje imovinske koristi“, rekao je Jelenić novinarima uoči svečanosti održane povodom Dana državnog tužilaštva.

On je dodao da će se još videti u kojoj mjeri i na koji način je to moguće provesti iz blokirane imovine ili će to učiniti na neki drugi način, prenio je Tanjug.

Rok od 15 dana za dobrovoljno plaćanje

Jelenić je objasnio da se rok od 15 dana odnosi na dobrovoljno plaćanje, a tek nakon toga počinju da teku rokovi za izvršenje. 

On je dodao da mu je teško da odgovori koliko bi to moglo da potraje.

Vrhovni sud Hrvatske povećao je juče za godinu i dana kaznu nekadašnjem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu i pravosnažno ga osudio na šest godina zatvora zbog afere „Planinska“.

U obrazloženju odluke, koje je detaljno objavljeno na internetskoj stranici suda, navedeno je da Vrhovni sud smatra da je kazna koju je izrekao prvostepeni sud preblaga, iako je prvostepeni sud pravilno cenio širi kontekst „o osmišljenoj političkoj korupciji u njenom najtežem obliku“. 

Izvor: Agencije