Kako je kći federalnog premijera dala otkaz

Ada Novalić, kći premijera bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Fadila Novalića, dala je otkaz u entitetskoj Finansijsko-informatičkoj agenciji. Prethodno je direktor Agencije potvrdio da je zaposlena bez konkursa, ali da je sve bilo po zakonu. To je izazvalo niz negativnih reakcija u javnosti. Federalni premijer potvrdio je da je o ovome razgovarao sa kćeri, te je ona, kako kaže Novalić, sama odlučila dati otkaz.

U javnost je procurila i informacija o tome da je, uprkos odluci Vlade Federacije o moratoriju na zapošljavanje, kći federalne ministrice finansija Jelke Milićević počela raditi u Agenciji za vodno područje Jadranskog mora, što je, također, izazvalo brojne negativne reakcije.

‘Sve po zakonu’

Za ime Ada Novalić prvi put se čulo prije četiri mjeseca, 21. jula, kada je na portalu Klix.ba objavljen tekst o njenom zapošljavanju bez ikakvog konkursa na mjesto stručnog savjetnika za izradu boniteta u Finansijsko-informatičkoj agenciji. Ta vijest nije podigla veliku prašinu u javnosti u Bosni i Hercegovini sve do 28. novembra, kada je na tom portalu objavljen intervju s Esadom Mahmutovićem, direktorom te agencije. Mahmutović u intervjuu tvrdi da je zapošljavanje Ade Novalić izvršeno po zakonu.

“To je moje zakonsko pravo. Ako me pitate o zapošljavanju Ade Novalić, ona je zaposlena prema zakonu. Ako je iko odgovoran za njeno zapošljavanje, ja sam odgovoran. Nije je zaposlio Fadil Novalić, nego ja”, kazao je Mahmutović u intervjuu za Klix.ba.

Reakcija javnosti bila je žestoka, portali i mediji širom Bosne i Hercegovine prenijeli su vijest, a društvene mreže preplavljene su raznim komentarima, od ismijavanja do ljutnje. Nekoliko mladih revolt je izrazilo i svojevrsnim performansom. Predstavili su se kao udruženje “Djeca bez premijerskog staranja” i na protokol Vlade Federacije predali neobičan zahtjev: molbu da ih premijer Novalić usvoji kako bi i oni dobili posao. Sličan zahtjev predali su i u Agenciji, tražeći od direktora Mahmutovića da im osigura mjesto bez konkursa nakon što se okonča proces usvajanja.

“Bio sam iznenađen medijskim napisima o tome i razumio ogorčenje javnosti, pa i kvalifikacije da to nije moralno. Ovih dana smo u mojoj porodici razgovarali o svemu ovome”, naveo je Novalić u intervjuu za portal Depo.ba.

‘Otkaz iz ličnih razloga’

Kao rezultat ovih dešavanja, Ada Novalić odlučila je dati otkaz.

“Otkaz dajem iz ličnih razloga, a zbog negativnih i zlonamjernih interpretacija koje su se pojavile u javnosti u vezi s mojim zapošljavanjem, koje je provedeno u potpunosti u skladu s pozitivnim zakonskim propisima i internim aktima Finansijsko-informatičke agencije, kako su zaposleni i ostali radnici ove agencije, isključivo na osnovu mojih referenci, diplome Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, MBA Univerziteta Texas iz SAD-a te više od osam godina radnog iskustva”, kazala je Ada Novalić.

Izvor: Al Jazeera