Kahnovi citati: Džaba titule ako si idiot

Kahn: Moramo dovesti novog golmana, sa ovim kojeg imamo nikoga nećemo moći pobijediti (Getty Images)

Olivera Kahna ne treba posebno predstavljati. Riječ je o čovjeku koji je osvojio drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji, naslove evropskog prvaka na EURO-u 1996. u Engleskoj, najboljeg u Ligi prvaka 2001, te o svjetskom klupskom prvaku i višestrukom osvajaču njemačkog prvenstva i Kupa.

Osim toga, vitrine mu krase brojna pojedinačna priznanja – najbolji igrač i golman spomenutog SP-a 2002, najbolji golman svijeta 1999, 2001. i 2002, najbolji golman Evrope 1999, 2000, 2001. i 2002. godine.

Iako je od odlaska u penziju čuvara mreže minhenskog Bayerna i njemačke reprezentacije prošlo više od 6,5 godina, i dalje je poznata i popularna nogometna ličnost širom svijeta.

Posljednji put je golmanske rukavice navukao u maju 2008. godine nakon 89 utakmica za „Elf“ od kojih 49 kao kapiten.

Tokom njegove karijere, pored bravuroznih odbrana, plave kose i ledenih očiju, krasile su ga i brojne zanimljive izjave.

„Jednostrano je reći da su titule i naslovi jedina stvar koja traje tokom karijere. Kakva je svrha ukoliko osvojiš 100.000 titula, ali si idiot kao osoba? Nikakva.“ (O vrijednostima profesionalnog nogometaša)

„Pa, nije bilo nikoga da mogu sa njim proslaviti pa sam morao koristiti zastavicu iz kornera.“ (Golmanovo objašnjenje za emocionalno trganje zastavice nakon kraja jedne utakmice)

Berzanski indikatori

„Nogometaši su najbolji indikatori. Ako niko ne dogovori o dionicama, kao što je sada slučaj jer svako bilježi velike gubitke, onda je pravo vrijeme za kupovinu. Ja to volim zvati timskim indikatorom.“ (O klišeju da igrači odmah nakon treninga provjeravaju berze)

„Mislio sam da je golmanu dozvoljeno korištenje ruku ispred gola.“ (Nakon što je u posljednjim trenucima došao u kazneni prostor protivničkog tima, loptu udario šakom i tako dobio crveni karton)

„Da sam stavio svoju torbu za opremu sa treninga na gol primili bismo dva gola manje.“ (Nakon ponižavajućeg poraza od 1:5 protiv Engleske u kvalifikacijama za EURO)

„Morate postići gol u onoj utakmici kada ste prvi put kapiten Njemačke.“ (Opravdanje za autogol u pobjedi Njemačke nad Izraelom od 7:1)

„Danas smo se kupali u adrenalinu!“ (Nakon pobjede Bayerna nad Borussijom iz Dortmunda od 6:2)

„Svaki gol koji primimo shvatam kao ličnu uvredu.“ (Objašnjenje nevjerovatne motiviranosti na terenu)

„Moramo dovesti novog golmana, sa ovim kojeg imamo nikoga nećemo moći pobijediti.“ (Kahn odgovara na pitanje koju poziciju Uprava njegovog Bayerna treba pojačati pred početak nove sezone)

O žvakaćoj gumi i Hamburgu

„Želim okončati ove gluposti oko noćnih izlazaka. Dosta mi je ovog površnog načina života. Priznajem koliko malo mi je to doprinijelo u životu – apsolutno ništa. Sada je moj život posvećen samo onome što mogu raditi – igrati nogomet, stajati između stativa.“ (O promjeni njegovog ponašanja)

„Kritike.“ (Golman Bayerna o tome šta očekuje u Novog godini)

„Čuo sam da smo lideri na tabeli fair-playa. Morao sam to promijeniti.“ (Komentar nakon što je dobio žuti karton zbog odgovaranja sudiji)

„Žvačem samo jedan komad. Dva bi već bila previše, to troši previše energije.“ (Čuvar mreže Njemačke o navici korištenja žvakaće gume tokom utakmica)

„Jedva čekamo putovanje u Hamburg. Cijeli stadion će biti protiv nas. Cijela Njemačka će biti protiv nas. Nema ništa bolje od toga.“ (Kahn o specijalnim vrstama motivacije)

Izvor: Agencije