Kabul: Neizvjesno prebrojavanje glasova

Abdullah tvrdi da je došlo do masovne krađe glasova u drugom krugu glasanja održanom 14. juna (EPA)

Afganistanski predsjednički kandidat Abdullah Abdullah povukao se danas iz procesa prebrojavanja glasova s predsjedničkih izbora u Afganistanu, dovodeći u pitanje napore UN-a da “spasi” prvu demokratsku smjenu vlasti u toj zemlji.

Prebrojavanje glasova jutros je prekinuto pošto su Abdullahovi posmatrači odbili učestvovati, uprkos dogovoru postignutom sa SAD-om, prema kome obje strane moraju pružiti podršku prebrojavanju glasova i poštivati ishod, prenio je Tanjug AFP.

Razgovori s UN-om

“Nećemo učestvovati u procesu danas i možda nećemo učestvovati uopće u procesu”, rekao je glasnogovornik Abdullahovog izbornog štaba Fazel Aqa Hussain Sancharaki.

Dodao je da su razgovori s UN-om u toku te da će se posmatrači Abdullahovog štaba, ukoliko bude postignut dogovor, vratiti u proces prebrojavanja glasova.      

Abdullah tvrdi da je došlo do masovne krađe glasova u drugom krugu glasanja održanom 14. juna, zbog čega je, zajedno sa protivkandidatom Ashrafom Ghanijem, odlučio da se glasovi ponovno prebroje.

Prvi krug izbora u aprilu osvojio je Abdullah, ali preliminarni rezultati u drugom krugu glasanja pokazali su da Ghani znatno vodi.

Zastoj između njih dvojice mogao bi oživjeti etničko nasilje u Afganistanu.

Izvor: Agencije