Južnokorejski stripovi osvajaju internet

Većina ljudi je odrasla uz stripove. U Južnoj Koreji, koja ima dugu historiju stvaranja i objavljivanja stripova, crtači su tu umjetnost podigli na viši nivo – tradicionalne stripove sada objavljuju isključivo na internetu, javlja Sohail Rahman, novinar Al Jazeere.

Kim Yang Soo je hobi pretvorio u glavni izvor prihoda. Dok je radio kao novinar za jedan muzički magazin, crtao je iz zabave.

A sada se njegovi stripovi mogu čitati ne samo u lokalnoj štampi, nego i širom svijeta putem interneta. Dio su rastućeg i sve isplativijeg tržišta.

“Tema mojih stripova je svakodnevica, interesantne epizode iz svakodnevnog života, stvari koje se dešavaju oko nas. Ta tematika vam ponekad može biti zanimljiva, ponekad ne, zavisi od perspektive iz koje je posmatrate”, kazao je Kim.

Prodaja stripova godinama je bila u padu. Ali razvoj nove tehnologije doveo je do procvata te industrije.

“Prije nastanka interneta, svake sedmice smo čitali stripove printane na papiru. I, dok listanje papirnih stranica i dalje ima svoju draž, tehnologija nam je omogućila da, pritiskom na dugme, okrećemo malo drugačije stranice”, javlja Rahman.

Posjetioci jednog muzeja u Seulu mogu vidjeti kako su se štampani stripovi razvijali tokom decenija.

Prilagođavanje tehnologije

Jednostavni web-stripovi nastali su kao skenirane stranice originalnih, objavljivane na internetu. Danas su prilagođeni tabletima i pametnim telefonima i hit u cijelom svijetu. Ta industrija godišnje donosi 250 miliona dolara.

Oh Jaerok iz Komacona je rekao: “Svijet se prilagođava digitalnim trendovima. Vlada je vidjela priliku da, putem web-stripova, podrži nove korejske poduzetnike i pomogne im da uđu na nova međunarodna tržišta. Za prijevod stripova na druge jezike potrebno je vrijeme, a mi taj dio finansiramo.”

Web-stripovi se razvijaju i čak pretvaraju u igrane televizijske drame.

“Nastavit ću crtati sve dok bude čitalaca kojima se moj rad sviđa. Ali izrada stripova zahtijeva mnogo truda, pa možda neću moći uraditi sve što publika želi. Moj dugoročni plan je baviti se pisanjem romana”, rekao je Kim.

Kim se nada da će neki od njegovih novih likova tokom narednih godina pronaći vjernu publiku u cijelom svijetu.

Izvor: Al Jazeera