Južna Koreja ispalila hice upozorenja prema brodu Sjeverne Koreje

Južnokorejski Generalštab vjeruje da je sjevernokorejski brod prešao morsku granicu zbog lošeg vremena (EPA)

Vojska Južne Koreje ispalila je u srijedu hice upozorenja prema sjevernokorejskom trgovačkom brodu, nakon što je prešao spornu zapadnu morsku granicu, izjavili su zvaničnici Seula, što je drugi takav incident u dva mjeseca.

Agencija AP navodi da je južnokorejski Generalštab u saopćenju poručio kako vjeruje da je sjevernokorejski brod prešao morsku granicu zbog lošeg vremena i problema s motorom, prenosi Tanjug.

Ovo je drugi put da je Južna Koreja ispalila upozoravajuće hice u tom području od kako je aktuelna vlada te zemlje preuzela dužnost 2017. godine, odnosno drugi takav incident u posljednja dva mjeseca, prenosi Anadolija.

Artiljerijske vježbe blizu granice

Prvi incident dogodio se u septembru, navela je vojska Južne Koreje.

Odnosi između dvije Koreje su zategnuti usred zastoja američke diplomatije usmjerene na okončanje sjevernokorejske nuklearne krize.

Sjevernokorejska vojska izvela je u ponedjeljak artiljerijske vježbe blizu sporne morske granice s Južnom Korejom, po nalogu lidera Kim Jong-una.

Kako se navodi, to je bila prva posjeta Kima nekoj vojnoj jedinici od kada je počeo razgovore o denuklearizaciji sa SAD-om prošle godine.

Otok na kojem su vježbe izvedene nalazi se sjeverno od morske granice dvije Koreje, a poznat je po tome što se na njemu odigralo nekoliko sukoba, u kojima su stradali deseci vojnika.

Izvor: Agencije