Oglasi

Juncker upozorio na rizik od rata na Balkanu

Predsjednik Evropske komisije je rekao da postoji rizik od rata ako Evropska unija uskrati zapadnom Balkanu perspektivu članstva u Uniji.
Jean-Claude JunckerPut do punopravnog članstva zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju još je dug, rekao je Jean-Claude JunckerEPA - Arhiva

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker upozorio je u petak na rizik od izbijanja rata na Balkanu ako Evropska unija dopusti da se ugase nade u pristupanje zemalja iz te regije u Uniju.

"Ako uskratimo Balkanu perspektivu članstva (...), ondje ćemo doživjeti ono što smo već doživjeli 1990-ih, i to nesumnjivo prije nego kasnije", rekao je on u Beču.

Naglasio je, međutim, da je put do punopravnog članstva zemalja zapadnog Balkana u EU "još dug", jer je njihov napredak još "nedovoljan", zbog čega se o tome ne može govoriti najranije "prije 2025. godine".

Međutim, EU se mora "intenzivno baviti" Balkanom i ne dopustiti da se rodi ideja da "ne mislimo ozbiljno kada je riječ o perspektivi članstva", s obzirom na to da neke države članice ne skrivaju svoju rezerviranost, naglasio je Juncker.

"Tlo je još plodno" za ratne sukobe u toj regiji, ocijenio je.

EU ne treba uvoziti nestabilnost sa Balkana

Juncker se zauzeo za to da EU predloži zemljama zapadnog Balkana uspostavu "ekonomskog prostora u kojem bi se mogle razvijati, jednim dijelom, na isti način kao kada jednog dana budu članice" EU-a.

Naglasio je, također, da "svi granični sporovi moraju biti riješeni prije pristupanja", kako se u "EU ne bi uvozila nestabilnost sa Balkana".

EU je počeo pregovore o pristupanju sa Srbijom i Crnom Gorom, Albanija i Makedonija za sada su samo kandidati za članstvo, a Bosna i Hercegovina i Kosovo tek teže tom statusu.

Juncker je održao govor u austrijskom Parlamentu tokom posjeta Beču, povodom proslave 100. godišnjice osnivanja Republike Austrije u novembru 1918. godine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.