Juncker: Turske prijetnje EU bez efekta

Jean-Claude Juncker: Ankara mora ublažiti zakone o antiterorizmu ukoliko želi ukidanje viza (AP)

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je u četvrtak kako Turska mora da ispoštovati svoju stranu sporazuma koji je postigla s Europskom unijom u cilju zaustavljanja priljeva izbjeglica i migranata, poručivši da prijetnje koje Turska upućuje Uniji neće imati efekta.

“Očekujemo da se Turska drži svojih obveza, a prijetnje nisu najbolji diplomatski instrument koji možete upotrebiti. Zato bi ih trebala prestati koristiti, jer one neće imati nikakvog efekta”, rekao je on novinarima u Ise-Shimi, u Japanu, gdje prisustvuje summitu G7, prenosi Tanjug agenciju AFP.

Juncker je istaknuo da Ankara mora ublažiti stroge zakone o antiterorizmu ukoliko želi da njezinim građanima budu ukinute vize za putovanja u zemlje članice EU-a.

Erdogan upozorio na blokadu zakona

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kazao je u srijedu da Turska neće poduzimati daljnje korake u primjeni sporazuma s EU-om o readmisiji izbjeglica sve dok ne bude napretka po pitanju vizne liberalizacije za turske građane.

On je upozorio da će turski Parlament blokirati zakone povezane s tim sporazumom ako građanima Turske ne bude zajamčeno putovanje bez viza.

“Ako se to ne dogodi, nikakva odluka ili zakon u okviru sporazuma o readmisiji neće izaći iz turskog Parlamenta. Ako ovi pregovori budu plodonosni, onda je to dobro, ali ako ne, ono što će se dogoditi je da će turski Parlament poduzeti korak i zakon o readmisiji neće biti proveden”, rekao je Erdogan.

Turska je i ranije ovoga tjedna upozorila bi mogla prekinuti sve sporazume s EU-om, uključujući carinsku uniju, ako blok nastavi primjenjivati “dvostruke” standarde prema Turskoj, upozorila je Ankara u ponedjeljak s obzirom na informacije koje je prenio njemački list da se vize za turske građane neće ukinuti prije 2017. godine.

Ako Europa ne održi sva obećanja data Turskoj, Ankara bi mogla razmotriti svoje odnose s blokom, rekao je savjetnik turskog predsjednika. 

Sporazum između Brisela i Ankare o zaustavljanju vala ilegalne migracije iz Turske u Europu zapinje jer EU traži da Turska svoj protuteroristički zakon uskladi s europskim standardima, no Ankara zamjera Briselu što u sporazum unosi nosi uvjete.

Ankara: Ispunili smo kriterije

Sporazum EU – Turska predviđa vraćanje u Tursku svakog migranta koji u Grčku stigne nakon 20. ožujka, a nije zatražio azil ili mu je takav zahtjev odbačen za svakog Sirijca koji je iz Turske “relociran” u Europu, do najviše 72.000 ljudi.

Zauzvrat se Unija obvezala platiti milijarde eura Ankari.

Jedna od odredbi sporazuma je i ukidanje viza za turske građane za ulazak u zemlje članice EU-a.

Lideri EU-a traže da Turska ispoštuje 72 uvjeta za viznu liberalizaciju i da suzi svoju definiciju o teroru kako bi prestala teretiti akademike i novinare zbog objavljivanja onoga što naziva “terorističkom propagandom”.

Ankara, s druge strane, odbija to učiniti, ukazujući da je usred borbe protiv kurdskih pobunjenika, navodi francuska agencija.

Turska Vlada tvrdi da je već ispunila kriterije EU-a za ukidanje viza turskim građanima.

Izvor: Agencije