Oglasi

Juncker: I dalje postoji rizik od Brexita bez sporazuma

Predsjednik Evropske komisije traži od Velike Britanije da iskoristi šestomjesečnu odgodu Brexita za razradu detalja oko svog izlaska iz članstva.
Osim Tuskove slike, na snimku koji je televizija emitirala prikazane su i slike Staljina i HitleraEPA

I dalje postoji zabrinutost da bi Britanija mogla napustiti Europsku uniju bez sporazuma, upozorio je predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker, zatraživši od Britanije da iskoristi šestomjesečnu odgodu Brexita za razradu detalja oko svog izlaska iz članstva.

Juncker je to kazao u intervjuu za njemačku list Funke Mediengruppe, tjedan dana nakon što su EU čelnici Britaniji odobrili odgodu izlaska iz Unije za šest mjeseci.

"Nitko ne zna kako će Brexit završiti. To stvara veliku neizvjesnost. I dalje postoji strah da će doći do Brexita bez ikakvog sporazuma o izlasku", rekao je Juncker, navevši dugoročne negativne utjecaje na europsko gospodarstvo.

'Za Britaniju najbolje da prihvati sporazum'

Iako odgoda Brexita do 30. listopada ne nudi previše jasnoće u pogledu toga kada, kako, pa čak i hoće li se Brexit uopće dogoditi, Velika Britanija bi to vrijeme trebala pametno iskoristiti, poručio je.

"Nadam se da će Britanci iskoristiti to vrijeme, a ne da će ga ponovno potratiti. Ne možemo unedogled produljivati njezin izlazak. Najbolje rješenje za Britance bilo bi da prihvate sporazum o izlasku tijekom dodatnog vremena koje je dogovoreno", izjavio je Juncker.

Sporazum o izlasku koji su ispregovarali britanska premijerka Theresa May i EU odbijen je u britanskom parlamentu tri puta.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.