Oglasi

Juncker: EU treba zamijeniti SAD, koji gubi utjecaj

Predsjednik Evropske komisije rekao je da je američki predsjednik Donald Trump okrenuo leđa prijateljskim odnosima.
Jean-Claude JunckerPut do punopravnog članstva zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju još je dug, rekao je Jean-Claude JunckerEPA - Arhiva

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je u srijedu da Sjedinjene Američke Države s predsjednikom Donaldom Trumpom okreću leđa multilateralnim odnosima i prijateljskoj saradnji, s "okrutnošću koja nas može samo iznenaditi".

Nakon Trumpove odluke o povlačenju iz nuklearnog sporazuma s Iranom rekao je da SAD više ne želi sarađivati s drugim stranama u svijetu.

Obraćajući se regionalnom flamanskom parlamentu, rekao je da od Evropske unije zavisi hoće li preuzeti posao SAD-a.

"U ovom trenutku moramo zamijeniti SAD, koji je, kao međunarodni akter, izgubio snagu i zbog toga, dugoročno, utjecaj", rekao je Juncker.

Povlačenje iz sporazuma

Trump je u utorak saopćio da se SAD povlači iz nuklearnog sporazuma s Iranom, napominjući da će ponovo uvesti sankcije toj državi, suspendovane 2015. godine.

Sporazum između Irana i šest sila (Sjedinjene Američke Države, Francuska, Kina, Rusija, Velika Britanija i Njemačka) ograničava iranski program obogaćivanja uranija kako se ne bi mogao upotrijebiti za razvoj atomskog oružja.

Zauzvrat su Iranu ublažene međunarodne sankcije, od kojih je većina ukinuta u januaru 2016.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.